Afbeelding

Hardenberg gaat stemmen centraal tellen

do 22 september 2022 Hardenberg

De gemeente Hardenberg gaat bij de Provinciale Statenverkiezingen en de gelijktijdig gehouden Waterschapsverkiezingen, op 15 maart 2023, de uitgebrachte stemmen centraal tellen. Het handmatig tellen moet daardoor efficiënter, betrouwbaarder en beter controleerbaar worden. Hardenberg deed bij een proeven in 2014 en 2021 al ervaring op met deze manier van tellen.

Uit evaluaties van verkiezingen blijkt dat het tellen van de stemmen een minder sterke schakel is in het verkiezingsproces. De vermoeidheid van de tellers, de grootte en de hoeveelheid van de stembiljetten en het handmatige tellen werkt het maken van fouten in de hand. Bij centraal stemmen is het mogelijk de telling te laten verrichten door personen die niet al een lange vermoeiende dag in een stembureau achter de rug hebben.

In grote lijnen zal het telproces er als volgt uit gaan zien. Na sluiting van de stembureaus wordt een eerste voorlopige telling van het aantal stemmen per lijst verricht, waarna de stembiljetten worden ingepakt en vervoerd naar een centrale tellocatie. Er zal dus relatief snel een voorlopige uitslag op lijstniveau bekend zijn die ook zal worden doorgegeven aan de contactpersoon bij de Provincie Overijssel. Op de centrale tellocatie wordt een dag later de definitieve telling op kandidaatniveau verricht. Deze werkwijze geldt in elk geval voor de uitgebrachte stemmen van de verkiezingen voor Provinciale Staten, of dat ook voor de verkiezingen van de waterschappen geldt is op dit moment nog niet bekend.

Gemeentelijk stembureau en tellocatie

Om het centraal stellen mogelijk te maken, moet de gemeente nog wel een aantal zaken regelen. Allereerst moet het college een nieuw orgaan instellen, het ‘gemeentelijk stembureau’. Alle tellers zullen gaan werken onder verantwoordelijkheid van dit orgaan. Daarnaast moet er een tellocatie worden geregeld. In 2021 vond de centrale telling plaats in de Evenementenhal en die locatie is nu opnieuw in beeld. Verder moet de gemeente zorgen voor een goede beveiliging van de stembiljetten tijdens het vervoer van de stembureaus naar de tellocatie. En er moeten uiteraard voldoende tellers worden geregeld.

Afbeelding
Concert Roon Staal in het Witkerkje Hardenberg 2 uur geleden
Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 4 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 5 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 20 uur geleden
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49