Twee strijders uit het buurtschap Giethmen. Jan Warmelink in het shirt van OZC probeert Gerrit Marsman van OVC '21 van zich af te schudden. Heden ten dage voetballen deze toppers in het shirt van FC Ommen.
Twee strijders uit het buurtschap Giethmen. Jan Warmelink in het shirt van OZC probeert Gerrit Marsman van OVC '21 van zich af te schudden. Heden ten dage voetballen deze toppers in het shirt van FC Ommen.

Clubicoon hangt voetbalschoenen aan de wilgen

zo 11 september 2022 Ommen

“Het is mooi geweest”, vindt Jan Warmelink. Het clubicoon van FC Ommen en eerder OZC heeft besloten met ingang van het aankomende seizoen de veters van de voetbalschoenen niet meer aan te sjorren. Er gaat en dikke punt achter een halve eeuw voetballen in clubverband. “De interesse is zeker nog aanwezig. Het spel is leuk en interessant genoeg”, verduidelijk de clubman in hart en nieren. “Maar ik kan nu zelf beslissen om te stoppen. Het is niet noodgedwongen vanwege fysiek ongemak, dat ik niet meer mee kan komen, of iets dergelijks”, Overigens is het wel Jans bedoeling te blijven trainen, terwijl deelname aan ‘walking football’ wordt overwogen.

Op de eerste dag van augustus in het gedenkwaardige jaar 1972 trok Jantje, een jochie uit het buurtschap Giethmen apetrots het gele shirt van OZC over hoofd en schouders. Elk jaar een treetje hoger richting senioren. De optredens in het eerste elftal waren sporadisch, maar hij was decennialang een onomstreden vaste waarde in het reserve-elftal van de geelzwarten. Liefst vijf kampioenschappen werden door de jaren heen door met zijn voetbalmaatjes binnen gehengeld. Op latere leeftijd, en al flink op voetbalpensioengerechtigde leeftijd, mocht hij met het zevende de kampioensschaal ten hemel heffen. In een team waar veel oud-eerste elftalspelers een balletje trapten Het zal ongetwijfeld op passende wijze gevierd zijn, met herhaaldelijk een bestelling van vijftien bier en een appelsap. En dat appelsapje was voor? Juist, voor Jan, die er zijn koosnaam ‘Sappie’ aan te danken had. Bier was en is aan hem niet besteed. Een verkwikkend appelsapje na de wedstrijd werd een van zijn handelsmerken, net als de bij elke insider bekende geitenwollensokken, welke hij steevast droeg over zijn voetbalkousen. Een karakter, zonder meer! Jan Sap was jarenlang een voorbeeld voor zijn teamgenoten; onvermoeibaar beulend en sleurend van zestien tot zestien. Altijd 120 procent inzet. Aanvoerder en vaste linkshalf. Ook buiten het veld nooit te beroerd om de armen uit de mouwen te steken. Warmelink is de über-vrijwilliger, met immer wakende ogen en oren. Geen klus is hem te veel. Nooit wordt tevergeefs bij Jan aan de bel getrokken. Hij is de verenigingsman pur sang, die in 2017 werd benoemd tot erelid, iets dat maar voor een enkeling is weggelegd.

Sommige zaken duren al zo lang dat je vermoedt dat ze nooit over zullen gaan, maar het moment is daar: het mooi geweest, de wedstrijdschoenen gaan aan de welbekende wilg. Een prachtige reden om terug te kijken op zijn kakelbonte voetbalcarrière.

Op vrijdag 16 september om 19.30 uur gaan drie elftallen waarin Jan heeft gevoetbald nog een keer de groene wei in. Roemruchte namen uit het verleden, welke nog even onder de dekmantel worden gehouden, hebben hun komst en medewerking toegezegd. Het belooft een sprankelende reünie te worden met afzwaaier Jan als stralend middelpunt. Uiteraard is er na het balletje trappen gelegenheid om na te praten in clubgebouw Weerkomm’n, waar ongetwijfeld de meest fraaie en later op de avond ondeugende voetbalverhalen de revue zullen passeren. Iedereen is welkom op sportpark Westbroek in Ommen. Een interview met Jan Warmelink is te lezen www.fcommen.nl.

Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Excursie 'Herfst en Paddenstoelen' in het Reestdal Hardenberg 9 uur geleden