Afbeelding

Wegversmalling weer weg

vr 26 april 2024 Hardenberg

Op de gehele Hoofdweg in Westerhaar gaat op termijn de maximale snelheid van 30 km/h gelden. Dat heeft het college van b&w aan Gemeente Belangen Twenterand (GBT) laten weten in reactie op vragen van deze partij over de gevaarlijke wegversmalling aan beide zijden van de Sluiskade van de Hoofdweg, waarover veel klachten zijn binnengekomen en die inmiddels op verzoek van de gemeenteraad zijn verwijderd. GBT is daar blij mee. Net als met de toezegging van de gemeente om na de meivakantie in gesprek te gaan met omwonenden en andere belanghebbenden over eventuele (andere) snelheidsbeperkende maatregelen. 

GBT stelde een groot aantal vragen met betrekking tot de wegversmalling en wilde onder meer van de gemeente weten wie het verzoek heeft gedaan om deze eenzijdige wegversmallingen te realiseren. Volgens de gemeente ligt er geen verzoek aan ten grondslag, maar was de wegversmalling gerealiseerd op basis van de richtlijnen van het kennisplatform CROW. Het college geeft aan dat er voor het plaatsen van de wegversmalling veel harder werd gereden dan de toegestane maximale snelheid van 30 km/h in de 30 km-zone door het ontbreken van een snelheidsremmende maatregel. Dankzij de wegversmalling zou de snelheid volgens b&w behoorlijk zijn afgenomen naar een acceptabel niveau. Zij heeft echter bij een tussentijdse evaluatie ook geconcludeerd dat de wegversmalling goed werkt voor personenauto’s in combinatie met fietsers, maar voor personenvervoer (het Openbaar Vervoer), goederenvervoer en landbouwvoertuigen minder vanwege de lengte van deze voertuigen. “Vanwege de lengte van deze voertuigen is het mogelijk dat de veiligheidsbeleving van de gebruiker anders is dan voorheen is ingeschat”. 

Bewonersparticipatie

GBT wil graag weten hoe de gemeente deze situatie gaat herstellen naar een veilige verkeerssituatie. “Om te komen tot een breed gedragen oplossing, aangaande de verkeersveiligheid en de beleving daarvan, zullen wij in overleg treden met de direct omwonenden en de inwoners van Westerhaar,” zo heeft het college laten weten, dat zegt te betreuren dat er verwarring is ontstaan door de wegversmalling. 

Gefaseerde uitvoering

Verder geeft het college onder meer aan dat de herinrichting van de Hoofdweg binnen de gemeente Twenterand gekoppeld is aan het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). “Dat wil zeggen dat zodra er ondergronds zaken moeten worden vervangen, zoals de riolering, tevens bovengronds alles opnieuw zal worden ingericht. De riolering wordt vervangen zodra de technische staat van de riolering zodanig is dat vervanging noodzakelijk is. Eerder vervangen van de riolering of het doorvoeren van een herinrichting zou kapitaalvernietiging inhouden. Vanwege de technische staat van de riolering, op de verschillende delen van de Hoofdweg, zal de herinrichting van de Hoofdweg gefaseerd worden uitgevoerd. In 2024 zal in het deel tussen de N341 en de Akelei de riolering worden vervangen, waarbij tevens de weg opnieuw zal worden ingericht naar een 30 km/h zone”. 

De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 7 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 9 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 12 uur geleden