De wegversmalling bij Klos.
De wegversmalling bij Klos.

Nieuwe Wegversmallingen zorgen voor onvrede en verwarring

di 5 maart 2024 Hardenberg

Recentelijk heeft de gemeente Twenterand twee wegversmallingen aangelegd langs de Hoofdweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Eén bevindt zich ter hoogte van KLOS Tweewielers, en de andere ter hoogte van Klinkhamer Mode. Gemeente Belangen Twenterand heeft het college in een brief op de hoogte gebracht van de problemen die deze krappe wegversmallingen veroorzaken, aan de hand van foto’s die de situatie op de fietsstroken en parkeerplaatsen illustreren.

Deze wegversmallingen hebben geleid tot tientallen klachten van bewoners, ouders van schoolgaande en sportende kinderen (van respectievelijk De Fontein en Voorwaarts/Sporthal De Klaampe), ondernemers en andere inwoners van het zuidelijke deel van Westerhaar-Vriezenveensewijk. Gemeente Belangen Twenterand heeft zelf uitvoerig onderzoek gedaan door op twee verschillende dagen urenlang ter plaatse te zijn, zowel in het weekend als doordeweeks. Zij erkennen de rechtmatigheid van de klachten en vinden dat de wegversmallingen voor verwarring kunnen zorgen onder weggebruikers en bewoners.

GBT geeft aan dat uit gesprekken, ook deur-aan-deur, gebleken is dat vrijwel niemand van tevoren is geraadpleegd, laat staan enig invloed heeft gehad over de gewijzigde verkeersituatie en waarom. GBT vindt dat gecreëerde wegversmallingen tot verwarring leidt of kan leiden onder weggebruikers en aanwonenden. Wat GBT betreft horen wegversmallingen niet in een 40 km-zone thuis. Volgens hen zou het effectiever zijn geweest om het gebied vanaf het Kervelplein tot aan het bebouwde kom-bord, ter hoogte van Schepers Tours, in te richten als een 30 km-zone. GBT heeft het college gevraagd om opheldering over wie het verzoek heeft ingediend voor deze eenzijdige wegversmallingen en wat de onderbouwing daarvoor is. Ook zijn ze geïnteresseerd in de kosten en waarom er is gekozen om de twee zones verschillend te behandelen, wat momenteel voor verwarring zorgt.

De wegversmalling bij Klinkhamer.
De wegversmalling bij Klinkhamer.
Afbeelding
Geweldige 18e editie van de Vrieling Hardenberg CityRun Sport Ingezonden 4 minuten geleden
Gejuich bij FC Zutphen na de openingstreffer
FC Zutphen neemt de zesde plaats over van Den Ham Sport Ingezonden 27 minuten geleden
Afbeelding
Bingo in 't Uilenest Hardenberg 1 uur geleden
Lisanne Koers direct na de partij
Lisanne Koers blijft ongeslagen Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 16 uur geleden