Winnaar Richard Hendriks oogt nog fris na vijftien schaakpartijen.
Winnaar Richard Hendriks oogt nog fris na vijftien schaakpartijen.

Schaken is oorlog

di 5 juli 2022 Hardenberg

Als schaken oorlog is, was er sprake van een ‘blitz krieg’, afgelopen vrijdag in Hardenberg. Zestien deelnemers van SVH speelden in ‘De pothof’ een hyper snelschaaktoernooi. Elke deelnemer beschikte hierbij over een bedenktijd van 3 minuten per partij, aangevuld met twee seconden per zet. Overgewaaid vanuit de wereldse windstreken (lees: internet) is dit format uitgegroeid tot het visitekaartje van het moderne schaken. 

De zetten volgen elkaar in rap tempo op en zijn voor het ongetrainde oog amper bij te houden. ‘s Werelds beste schakers streamen in dit format en geven hierbij heldere uitleg. Hierdoor neemt de publieke belangstelling rondom het schaken toe, vooral onder jongeren. De ‘klassieke’ Hardenbergse Schaakvereniging gaf zich afgelopen vrijdagavond ook over aan de trend. Routinier en connaisseur Richard Hendriks, nam een voorschot op zijn 64ste verjaardag door deze eerste editie op zijn naam te schrijven. Als basis voor het succes, zo verklaarde hij, lag een wat rustigere periode waarin hij zijn focus wat minder op schaken had gericht. Het bleek een gouden greep, gezien zijn onbevangen en creativiteit. Uiteindelijk wist hij een monsterscore te behalen door dertien van de vijftien partijen in winst om te zetten. 

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 16 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 16 uur geleden