Afbeelding

Topo

wo 23 februari 2022 even sToren

Ik las een artikel over iets dat in Engeland speelde. Een illustratie liet de contouren van Engeland zien. Ik vroeg me af wie van de lezers van een krant niet weet waar Engeland ligt en hoe het er uitziet. Oké, Engeland is Great Britain niet, maar toch… Zo werd ik aan het twijfelen gebracht inzake de topografische kennis van Nederlanders onder 60 (ik ben in november 60 geworden).

Vroeger, op school, hadden wij aardrijkskunde: Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Scheemda… Dit soort rijtjes leerden we voor elke provincie, zodat wij later moeiteloos de weg wisten te vinden naar zelfs Oetelldonk en Uddel.

Natuurlijk, tegenwoordig hebben we Google Maps, maar als de accu toevallig leeg is of het kabeltje niet wil laden, zal je zien dat voor menigeen Lutten en Bergentheim al onvindbaar blijken.

De malaise moet kort na mijn lagere school periode zijn begonnen. Een broer van mij die nog maar 57 is, bakte er destijds al weinig van. Hij zou vanuit Groningen aan de Hogere Landbouwschool in Dronten gaan studeren. Wij deelden een B Kadett: ik de ene week, hij de andere: deelmaatschappij, da´s nu heel modern.

Hij op weg. Maar Dronten wilde maar niet in zicht komen. Uiteindelijk belde hij in paniek naar huis. Hij begreep er niets van. Waar lag dat verdraaide Dronten toch?! ´Waar zit je nu dan?´ vroeg mijn vader. ´In Utrecht´, klonk het. Vanuit Groningen over Utrecht naar Dronten!! Wij hadden het niet meer. Tot op de dag van vandaag moet hij het horen.

Zoiets zal u niet overkomen. O nee? Rijd voor mij maar eens - niet googelen - via Ebbenbroek over Keiendorp naar Klooster. Succes!

Adrian Verbree

Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
De foto is rechtenvrij te gebruiken. Op de foto v.l.n.r.:Geert Olthof, Ina Olthof-Jurjens, Margreet Schutte-Benjamins, Freddie Ekkel, Derk Bouwhuis, Wicher Dam, Ans Zwakenberg-Kroes, Henny Leijrik, burgemeester Maarten Offinga, Bert Beun, Diny Mulder-Wenker, Dick Olde, Ronald Belser, Klari Baarslag, Gerrit Sibon en Roelof Kuiperij. De heer Henk Meijerink ontbreekt op de foto.
Lintjesregen in Hardenberg: 16 inwoners in het zonnetje gezet Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Zestien Twenteranders delen mee in lintjesregen Twenterand 10 uur geleden
Afbeelding
Line-dancers genieten van Jasper County Hardenberg 10 uur geleden