Afbeelding

Zaadjes planten

wo 21 februari 2024 even sToren

Het is een uitdaging om zaadjes die je plant tot wasdom te laten komen. Ik bedoel hier niet letterlijk zaden planten maar door woord en gebaar mensen aanzetten tot een verandering. De laatste column van mijn collega Bert Nonkes is daar een erg mooi voorbeeld van. De openheid die Bert geeft over zijn fysieke ongemakken, waar ik als fysiotherapeut hem bij heb bijgestaan, is bekend.

Het belang van bewegen is algemeen bekend. Mijn beroepsgenoten zijn de specialisten als het gaat om bewegen. Maar of je gaat bewegen is een individuele keuze. In onze westerse maatschappij bewegen we steeds minder. De noodzaak om te gaan bewegen is veel minder geworden want de hulpmiddelen zijn alleen maar toegenomen. Ik heb ook een elektrische fiets en dat bevalt me prima, maar de afgelopen weken toen het koud was merkte ik dat het een stuk kouder was om te fietsen. Ik rij harder en het kost me minder energie, waardoor ik minder warm werd. Toen mijn fiets naar de fietsenmaker moest en ik op een niet elektrische fiets moest fietsen merkte ik het verschil. Eigenlijk zou ik dat meer moeten doen, vooral in en rondom Hardenberg, maar ja dat kost me wel meer moeite.

Om fit te blijven zullen we er zelf iets voor moeten doen. In plaats van een keer de trap op en neer lopen dit twee keer doen. Op stations zijn de trappen leeg terwijl de roltrappen wel vol staan. Er is in Stockholm eens een proef gedaan met een trap die pianotoetsen heeft, google maar eens pianotrap, wat een grappig gevolg heeft dit aantrekkelijk bewegen. Vorige week las ik in de krant een pleidooi voor het juist iets moelijker maken van handelingen voor oudere mensen. Zo zouden we een pot jam hoger in de kast moeten zetten om onze schouders te blijven trainen en ook zaken als stofzuigen langer moeten doen, op een lager tempo maar allemaal bewegingen die we kunnen maken om zelf lichamelijk fit te blijven. Om minder kans te maken om te vallen kun je aanwennen om tijdens tanden poetsen op een been te gaan staan, dat verbeterd je balans.

Als fysiotherapeut plantte ik graag deze zaadjes. Dat Bert het heeft opgepakt maakt me blij. Ik weet van veel mensen dat ze dit hebben gedaan, maar ik weet ook dat heel veel mensen steeds minder bewegen. Het wordt een uitdaging om te zorgen dat we gezonder voor onszelf gaan zorgen waardoor de zorgkosten ook minder zullen toenemen. Gelukkig is het ook nog altijd een vrije keuze.        

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Wim van der Wel en Rudi Bults.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 12 uur geleden