Afbeelding

Zaadjes planten

wo 21 februari 2024 even sToren

Het is een uitdaging om zaadjes die je plant tot wasdom te laten komen. Ik bedoel hier niet letterlijk zaden planten maar door woord en gebaar mensen aanzetten tot een verandering. De laatste column van mijn collega Bert Nonkes is daar een erg mooi voorbeeld van. De openheid die Bert geeft over zijn fysieke ongemakken, waar ik als fysiotherapeut hem bij heb bijgestaan, is bekend.

Het belang van bewegen is algemeen bekend. Mijn beroepsgenoten zijn de specialisten als het gaat om bewegen. Maar of je gaat bewegen is een individuele keuze. In onze westerse maatschappij bewegen we steeds minder. De noodzaak om te gaan bewegen is veel minder geworden want de hulpmiddelen zijn alleen maar toegenomen. Ik heb ook een elektrische fiets en dat bevalt me prima, maar de afgelopen weken toen het koud was merkte ik dat het een stuk kouder was om te fietsen. Ik rij harder en het kost me minder energie, waardoor ik minder warm werd. Toen mijn fiets naar de fietsenmaker moest en ik op een niet elektrische fiets moest fietsen merkte ik het verschil. Eigenlijk zou ik dat meer moeten doen, vooral in en rondom Hardenberg, maar ja dat kost me wel meer moeite.

Om fit te blijven zullen we er zelf iets voor moeten doen. In plaats van een keer de trap op en neer lopen dit twee keer doen. Op stations zijn de trappen leeg terwijl de roltrappen wel vol staan. Er is in Stockholm eens een proef gedaan met een trap die pianotoetsen heeft, google maar eens pianotrap, wat een grappig gevolg heeft dit aantrekkelijk bewegen. Vorige week las ik in de krant een pleidooi voor het juist iets moelijker maken van handelingen voor oudere mensen. Zo zouden we een pot jam hoger in de kast moeten zetten om onze schouders te blijven trainen en ook zaken als stofzuigen langer moeten doen, op een lager tempo maar allemaal bewegingen die we kunnen maken om zelf lichamelijk fit te blijven. Om minder kans te maken om te vallen kun je aanwennen om tijdens tanden poetsen op een been te gaan staan, dat verbeterd je balans.

Als fysiotherapeut plantte ik graag deze zaadjes. Dat Bert het heeft opgepakt maakt me blij. Ik weet van veel mensen dat ze dit hebben gedaan, maar ik weet ook dat heel veel mensen steeds minder bewegen. Het wordt een uitdaging om te zorgen dat we gezonder voor onszelf gaan zorgen waardoor de zorgkosten ook minder zullen toenemen. Gelukkig is het ook nog altijd een vrije keuze.        

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Wim van der Wel en Rudi Bults.

Afbeelding
Koken met Pippi Langkous in Dedemsvaart Hardenberg 40 minuten geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Emmen: Een Oranje Feest vol Vermaak Coevorden 1 uur geleden
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor stormschade in Hardenberg Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Vakantie-activiteiten bij De Koppel Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Nationale dodenherdenking bij het Frits de Zwerver-monument Hardenberg 4 uur geleden