Afbeelding

60

wo 20 september 2023 Hardenberg

Het komt steeds vaker voor, de generatie ouderen die hun platina huwelijksfeest beleven. Zo ook mijn schoonouders die twee weken geleden dit heugelijke feit meemaakten. En dat mochten ze ook nog eens beleven in goede gezondheid. Zij en ook wij als kinderen realiseren ons goed dat het een voorrecht is om samen zo oud te mogen worden. We hebben het ook mogen vieren, want ze realiseren zich ook dat het leven gevierd mag worden en als dat dan ook nog eens zo kan geeft dat extra reden tot een feestje. 

Pa en ma hebben in hun leven best veel meegemaakt, dat is ook een lot van ouder wordende mensen maar hun positieve houding maakt ze voor ons een voorbeeld. Ze zijn dan ook geweldig met de tijd mee gegaan. De digitalisering hebben ze opgepikt, oma appt veel met de kleinkinderen en als ze de kans krijgt probeert ze ook te videobellen. En de kleinkinderen vinden dat ook prachtig. Alleen die eeuwige adviezen dat vinden ze wel wat achterhaald maar nemen ze maar voor lief. 

Mijn schoonouders bewegen mee, zowel mentaal door geïnteresseerd te blijven in de wereld, internet ontdekt te hebben en digitaal te gaan. Was het eerder veel bellen, dat is vervangen door veel appjes te sturen naar kinderen en kleinkinderen.

Maar ook lichamelijk zijn ze actief. Door te fietsen en te sporten blijven ze fit. Valpreventie, fitness, ze doen het met veel plezier. Hun gezonde leefgewoonten helpt daar ook bij, maar ze realiseren zich ook dat ze zich gelukkig mogen prijzen met behoud van gezondheid. De kwaaltjes zijn er en de nodige bezoeken aan artsen en fysiotherapeuten. Waar we ze ook graag een beetje mee plagen.

Toch zie ik in hun leefstijl heel mooie dingen waardoor ze fit en vitaal blijven. Dankbaarheid om zo gezond oud te worden overheerst en leefstijl draagt daar positief aan bij. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Wim van der Wel en Rudi Bults.

Afbeelding
Juventa wint topper tegen DOS-WK. Sport Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Fienne Martens 2e bij NK dammen. Sport Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Pinksterviering Ichthuskerk Lemele Ommen 11 uur geleden
Julian Nijland in actie namens Den Ham
Den Ham speelt zich veilig Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
SV Gramsbergen op koers voor 3e periode 2e klasse I Oost Sport Ingezonden 13 uur geleden