Afbeelding

Kinderzieltjes

wo 29 maart 2023 even sToren


Het was de afgelopen weken wel weer raak met alle commotie over woorden die boekenschrijvers als Roald Dahl gebruikten. Het is in mijn ogen enorm doorgeschoten, daarin ben ik niet de enige want mijn mede-columnist Bert worstelde een aantal weken geleden ook al met dit onderwerp. Wat hebben we onze kinderen toch aangedaan, we hebben ze blootgesteld aan de vreselijke sprookjes van de gebroeders Grimm. En dan de cassettebandjes die grijs gespeeld zijn in de cassettedeck in de auto van Pinkeltje die gevangen genomen werd door Indianen, we mogen blij zijn dat ze volwassen zijn geworden. Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat ze er in hun verder leven nog aan onderdoor gaan, maar zoals we nu met elkaar omgaan heb ik niet de indruk dat mocht hun iets dwarszitten bovenstaande daar een aandeel in zal hebben. Mijn schoonmoeder is een bevlogen quiltmaker en is samen met een aantal gelijkgestemden ook regelmatig dekentjes aan het maken voor kinderen die ziek zijn. Afgelopen week kregen ze te horen dat ze geen afbeelding van beren meer mochten gebruiken want kinderen zouden bang worden van beren. Maar dan gaat het niet goed met ons allen, want wie is er niet groot mee geworden. De knuffelbeer was de kindervriend in mijn jeugd. Maar ja, knuffelen mag ook al niet meer, dus ach dat de beer dan verdwijnt zal er wel bij horen.

Ik maak me wel zorgen om deze ontwikkelingen, geen spannende verhalen meer lezen waar je zelf een soort fictie van mag maken wordt zo afgevlakt dat het allemaal eentonig wordt. Kinderen mogen ook al geen ondeugd meer uithalen, speeltuinen moeten superveilig, lees niet uitdagend, zijn. Kinderen wordt heel veel creativiteit afgenomen op deze wijze. Hun bewegingsvrijheid werd al letterlijk heel veel minder, spelen buiten is gevaarlijk, alleen naar school fietsen is gevaarlijk en nu zijn boeken ook al te uitdagend.

Ik zie gelukkig om mij heen dat er nog jonge ouders met kleine kinderen zijn die de uitdaging wel aangaan. Dat ze daarbij een keer struikelen en hun knie schaven is toch helemaal niet erg, het is denk ik zelfs noodzakelijk. Mensen die in hun kinderjaren niet hebben geleerd om te vallen hebben daarom ook niet geleerd om op te staan en ik geloof dat de mens alleen maar sterker worden als we ook soms met tegenslagen te maken hebben.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden