Afbeelding

Rondje Radewijk

wo 7 juni 2023 even sToren

Op tweede Pinksterdag was het heerlijk weer om te fietsen. Rianne en ik hadden wel zin in een fietstochtje en vaak is dat dan erop uit met de auto, ergens in Nederland een stuk fietsen. 

Maar we lazen iets over het rondje Radewijk, waar we nog nooit aan hadden meegedaan. Blijkbaar kiezen we om te toerfietsen niet vaak de eigen omgeving. Op mijn racefiets ken ik de omgeving wel op mijn duimpje, maar dan kijk ik anders om mij heen dan op mijn toerfiets. Dus wij hebben een kaartje gekocht en heerlijk de eigen omgeving verkend. Want eigenlijk is het een uniek stukje Nederland, zeker Achterin, zo’n mooi puntje aan de kaart van Nederland wat een duidelijke herkenning is van ons leefgebied. En we waren niet de enigen, veel mensen hadden deze mooie dag aangegrepen om te fietsen. 

We vonden het prachtig om te zien dat er ondanks alle gedoe wat er is omtrent boeren en aanverwante bedrijven er hier een aantal zijn die gewoon vol trots hun bedrijf willen laten zien. De imposante machines bij loonbedrijf Ramaker maken als je ernaast staat grote indruk. Ik vind het prachtig om te zien en heb weer wat geleerd over zaaien, poten, maaien en oogsten. Want ik ben een leek op dit gebied en vraag me vaak af als ik dan weer zo’n trekker met iets erachter zie op de landerijen, is dat nou een bietenzaaier of maiszaaier of kan het met dezelfde machine. Een aardappelpoter of rooier lukt me wel om te onderscheden overigens. 

Ook een kijkje nemen in een melkstal waar de koeien via een robot gemolken worden maakt indruk. Als ik dat zie kan ik maar weinig respect opbrengen voor wakker dier die mensen zoals deze boer die vol passie over zijn bedrijf verteld afschildert als dierenbeulen. Ik heb toch echt wat anders gezien en gehoord. Bijna emotioneel vertelde hij dat één koe een speciaal plekje bij hem heeft, oprecht mooi. 

En dan de molen gerund door hobby molenaars, mooi dat we deze in stand kunnen houden. Ingetogen zien we ook de andere kant van deze plattelandsgemeenschap. Er heerst onrust over de komst van windmolens en zonneparken. Jammer dat dit zo geëscaleerd is, past eigenlijk niet bij deze gemeenschap. Ik vind het zonnepark langs ons wandelrondje in Loozen ook echt niet mooi. 

Maar ik lees vorige week in de krant dat er florerende gebiedsfondsen zijn waar plattelandsgemeenschappen leefbaar blijven. Op zoek naar energie moeten we aan windmolens en zonneparken helaas. Mijn oproep is dan ook aan de Radewijkers ga met elkaar in gesprek, jullie hebben daar Achterin zoiets moois en dat behoud je alleen maar samen.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 17 uur geleden