Afbeelding

Vechtkade Ommen blijft bereikbaar

do 3 juni 2021 Ommen

Het college van B&W stelt voor aan de gemeenteraad om de noordelijke rondweg geschikt te maken voor doorgaand verkeer. Daarna wordt op de Vechtkade en in de Julianastraat een beweegbare afsluiting geplaatst om het doorgaande verkeer te weren. Hierdoor blijft het centrum van Ommen vanuit alle richtingen bereikbaar voor bezoekers en bestemmingsverkeer. Door een samenhangend pakket aan maatregelen verbetert de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het centrum. 

Tijdens de commissievergadering op 17 juni en de raadsvergadering op 1 juli bespreekt de gemeenteraad dit raadsvoorstel. Wethouder Bongers: “We hebben gemerkt tijdens de consultatiefase, waarbij we de Ommer samenleving hebben geraadpleegd, dat de mate van betrokkenheid bij de nieuwe verkeersstructuur hoog is. Wij zien en begrijpen dat er verschillende belangen spelen. Daarom hebben we een integrale afweging gemaakt voor Ommen, voor de lange termijn. Als resultaat van de consultatiefase heeft het college gekozen voor de variant waarbij op de Vechtkade en in de Julianastraat een ‘knip’ geplaatst wordt tegen doorgaand autoverkeer door middel van een beweegbare afsluiting. De precieze locatie en de inrichting moeten verder worden uitgewerkt. Hierdoor blijft het centrum vanuit alle richtingen bereikbaar voor bezoekers en bestemmingsverkeer. Het aantal verkeersbewegingen gaat daardoor naar beneden. Wij zijn ons ervan bewust dat de nieuwe verkeersstructuur invloed heeft op wonen, winkelen en recreëren in het centrum. Als de gemeenteraad instemt, vindt verdere uitwerking van de maatregelen voor de nieuwe verkeersstructuur plaats in overleg met ondernemers, inwoners en professionele partners”.

Kosten

De totale kosten voor alle maatregelen bedraagt ongeveer 2,5 miljoen euro. Voor de fietstunnel die aangelegd wordt bij de rotonde die de Slagenweg met de Haarsweg verbindt zijn de kosten ongeveer 900.000 euro. Met deze tunnel moet de verkeersdrukte aan de noordkant van het centrum. Wanneer de Vechtkade wordt afgesloten wordt er meer verkeersdrukte verwacht op de Noordelijke Slagenweg. Ook komen er straks drie scholen in deze buurt en zal de drukte toenemen. “Er komen hier veel kwetsbare groepen samen”, laat wethouder Bongers weten. De overige kosten zijn als volgt: 550.000 euro voor het verbeteren van de Schurinkstraat en de Prins Julianastraat; 150.000 euro voor het verbeteren van de route van het station naar de brug (N347); 350.000 euro voor het fietspad Chevalleraustraat. In 2021 wordt gestart met het opwaarderen van de gewenste routes. In 2022 wordt er gestart met de uitwerking van Vechtdkade en de Julianastraat-Schurinkstraat. Daarna worden de maatregelen genomen op de gewenste routes te realiseren. 

Afbeelding
Gemeente Ommen keurt nieuwe locatie voor Begeleid Wonen goed in Arriën Ommen 3 minuten geleden
De winnaars van de kookwedstrijd
Heel Langewieke bakt. Hardenberg Ingezonden 29 minuten geleden
De winnaars van de kookwedstrijd
Heel Langewieke bakt Nieuws Ingezonden 33 minuten geleden
Afbeelding
Bouwkavels in ruil voor opvang Hardenberg 51 minuten geleden
Afbeelding
Wegversmalling weer weg Hardenberg 1 uur geleden