Afbeelding

Priet Proat (Hans Baart)

za 12 maart 2022 Priet proat

Onder deze rubriek vertellen elke zaterdag inwoners uit het verspreidingsgebied van Weekblad de Toren over ‘alledaagse’ dingen: ‘Priet proat’.

Hans Baart ben ik, voor sommigen bekend als één van de dominees in Ommen. Ik werk binnen de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat en woon aan de rand van onze mooie stad: aan de Fuut, misschien wel de beste straat van Ommen.

Heb je een relatie?

Ik heb veel relaties, vooral als predikant. Maar de belangrijkste relatie is voor mij met Gerdien Ort, mijn vriendin, vrouw en bron van levendigheid. En dan horen er nog drie belangrijke mensen bij: onze Maartje (21, Den Haag), Teike (19) en Rhodé (14).

Wat was het hoogtepunt in je leven?

Je maakt als mens veel hoogtepunten mee, die je mag koesteren: ze maken je blij als je eraan denkt en ze helpen je in moeilijke tijden. Huwelijk en geboortes zijn waarschijnlijk de allergrootste. Maar als ik denk aan een hoogtepunt in deze maand: onze oudste dochter, die onverwacht een paar dagen kwam logeren.

Wat doe je in je vrije tijd?

Sinds ik 80% werk, is er wat vrije tijd gekomen naast werk en huishoudelijke/gezinstaken. Ik volg postacademische opleiding Geestelijke Verzorging: daar gaat veel vrije tijd inzitten. Verder vind ik het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn, liefst met hout of electra.

Wanneer en waarom heb je voor het laatste gelachen?

Vanmorgen nog in de spiegel: begin de dag met een lach. Kijk aardig naar jezelf, zoals je mag geloven dat de Eeuwige naar je kijkt: met genade, dat is ‘gein’ in het Hebreeuws. En gein maakt je vrolijk.

Waar word je vrolijk van?

Vrolijk en blij word ik van mensen: van ons gezin in de eerste plaats. Maar ook in mijn werk. Als ik een dag geen zin heb of me down voel, dan moet ik op pad en mensen bezoeken. Daar knap je zo van op!

Ik word verdrietig van…

De gebruikelijke dingen, zeker nu. Maar waar ik vooral een knoop van in mijn maag krijg, is een kind dat ziek is of in een rolstoel moet zitten.

Wat is je favoriete muziek, boek of theatervoorstelling?

Ik ben dol op Queen: bombastisch, dramatisch, vol extremen in tekst en muziek en toch ergens harmonie. Misschien omdat ik ook van uitersten houd, maar uiteindelijk op harmonie hoop. Qua tekst is het soms zo plat als Nederland, maar er zijn ook aansprekende zinnen als “If there’s a God in the sky, looking down what can he think of what we’ve done to the world that he created?”

Wat doe je het eerst als je thuiskomt?

Mijn vrouw een kus geven.

Wie verdient een lintje en waarom?

Truus aan ’t Rot. Zij is nou echt iemand waarvan er veel zijn in de kerk: ronduit lieve mensen met een enorm warm hart voor anderen en de gemeenschap, jaar in, jaar uit.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 12 uur geleden