Afbeelding
partnerbijdrage

Wat moet je weten voordat je een bedrijf overneemt?

ma 22 januari 2024 Hardenberg

Voor jezelf beginnen is een droom van veel mensen. Niet meer werken onder een baas maar je eigen beslissingen nemen en zelf beoordelen hoe een bedrijf het beste kan worden gerund. Het klinkt mooi en als je het goed doet dan is dat het ook. Maar als je de mogelijkheid krijgt om een bedrijf over te nemen dan is het toch goed om niet over één nacht ijs te gaan. Weeg alle voors e n tegens goed tegen elkaar af en wees je ook bewust van alle financiële consequenties.

Een goed lopend bedrijf overnemen

Wanneer je een goed lopende zaak kunt overnemen dan kom je feitelijk in een gespreid bed. Als een bedrijf voldoende opdrachten, klanten of gasten heeft, dan hoef je in feite alleen maar op de rijdende trein te stappen. Een bedrijf overnemen onder deze omstandigheden geeft doorgaans weinig risico. Als je het bedrijf op de oude voet voortzet dan is de kans groot dat de zaken goed blijven gaan zoals ze dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Maar kijk wel naar de toekomst. Want er kunnen ontwikkelingen zijn waardoor de zaken over een aantal jaren wellicht minder goed gaan. Dit kan te maken hebben met de vestiging van een grote concurrent of veranderingen in de markt. Het is belangrijk om dit soort zaken in je achterhoofd te houden als je overweegt een bedrijf over te nemen.

De financiering van de overname

Bij het overnemen van een bedrijf komt altijd geld kijken. Zelfs als je het bedrijf van je vader overneemt. Zaken zijn immers zaken. Je kunt voor de financiële kant van een bedrijfsovername advies krijgen van een hierin gespecialiseerd bedrijf. Zij weten precies waar je op moet letten en met welke zaken je rekening moet houden. Ook kan een deskundige de boeken doornemen om te zien of het bedrijf inderdaad zo gezond is als de huidige eigenaar je wil laten geloven. Daarnaast kan de deskundige beoordelen of de overnamesom redelijk is gezien de omzet van het bedrijf en andere aspecten zoals inventaris, voorraden en goodwill.

Zelfstandige zijn is geen baan van 9 tot 5

Het is hopelijk een open deur, maar zelfstandig ondernemer is geen kantoorbaan. Ook als je je laptop dichtklapt of de deur achter je dichttrekt van je kantoor ben je nog altijd verantwoordelijk. Als er problemen zijn klopt men bij jou aan. Jij bent immers ‘de baas’. Houd er dus rekening mee dat je ook in je vrije tijd met zaken wordt geconfronteerd. Misschien is er een boze klant, een leverancier die zijn betaling nog niet heeft ontvangen of een melding van inbraak of lekkage bij je kantoor. In al dat soort gevallen ben jij degene die het op moet lossen. Maar de andere kant is natuurlijk dat jij het bedrijf helemaal naar je hand kunt zetten. Je kunt er het bedrijf van maken dat jij voor ogen had. Want jij bent de baas en jij bepaalt. En dat is wat je wilt als je ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te worden.

Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 30 minuten geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 35 minuten geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 56 minuten geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 2 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 4 uur geleden