Afbeelding

College wil maatwerk leveren voor hele gemeente

do 25 april 2024 Twenterand

“Wij staan voor al onze kernen en voeren geen specifiek kernenbeleid om kernen achter te stellen of te bevoordelen, maar kijken per dossier naar maatwerk wat het beste is voor Twenterand”. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in reactie op schriftelijke vragen van de PVV over, naar haar mening, het gevoel van veel inwoners van Westerhaar achtergesteld te worden ten opzichte van andere kernen binnen Twenterand. De PVV somt als onderbouwing van die stelling, een groot aantal voorbeelden op, waaronder de aanpak rondom verkeersveiligheid in het dorp.   

B&W stellen zich op het standpunt dat alle inwoners van alle kernen in de gemeente actief moeten kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven en dat alle kernen een plezierige plek moeten zijn om te wonen. “Als gemeenteraad en college zouden wij dit ook samen moeten uitstralen en niet onderling verschillen benadrukken,” aldus het college. Het gevoel van ‘achtergesteld’ worden noemt zij niet nieuw, maar iets dat al decennia lang speelt. 

Keuzes maken

“Besturen is in deze tijd is echter ook keuzes maken en, mede gezien opdrachten van Rijk en Provincie (zoals bijvoorbeeld rond klimaat/energie) en de schaarste aan middelen en maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, zal dit kernen en daarmee inwoners raken. En dat doet zeer. Besturen in deze tijd is ook beseffen dat de (lokale) overheid niet alles bepaalt. Andere actoren, zoals een schoolbestuur, woningstichting of ondernemers,  bepalen ook hoe de samenleving en het voorzieningenniveau van een kern wordt vormgegeven,” aldus het college. Zij geeft aan participatieprocessen steeds belangrijker te vinden, waarin met- en van elkaar geleerd wordt. “Het blijft belangrijk om dit te verbeteren en daar gaan wij conform ons participatiebeleid in door, niet alleen in Westerhaar. Vanuit onze invloed vanuit het gemeentehuis blijft de unieke afweging tussen collectief versus individueel belang als onze verantwoordelijkheid, met de nodige dilemma’s en successen en teleurstellingen.  

Eenheid uitstralen

Als college willen wij graag samen met de raad de handen ineen slaan om dit vraagstuk het hoofd te bieden. De rol van de raad als volksvertegenwoordiger en zeker als beslisser in de cruciale dossiers die u noemt, zoals (het gebrek aan) een zwembad, mag niet onderschat worden en helpt ons ook als college om eenheid uit te stralen naar onze inwoners wat het beste is en om uit te leggen waarom bepaalde besluiten genomen zijn en om plannen op maat te krijgen. Daarnaast heeft u als raad ook instrumenten om zélf kaders te stellen en initiatieven voor te stellen om concreet de situatie in alle kernen te verbeteren en niet in sentimenten of het verleden te blijven hangen, maar dus te gaan voor de toekomst van Twenterand,” aldus b&w. 

Afbeelding
Concert Roon Staal in het Witkerkje Hardenberg 9 uur geleden
Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 12 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 13 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 3 mei, 23:07
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49