Afbeelding
Gert Stegeman

Insectenhotels in gemeente Ommen

vr 10 maart 2023 Ommen

Om de biodiversiteit in Ommen te vergroten heeft de gemeente Ommen insectenhotels laten plaatsen op diverse plekken in de gemeente. Op dinsdag 7 maart onthulde Bart Jaspers Faijer, wethouder duurzaamheid, het onlangs geplaatste insectenhotel in de nieuwe wadi in wijk de Laarakkers. 

“Biodiversiteit is belangrijk. De verschillende soorten planten en dieren houden de natuur in balans. Daarom richt gemeente Ommen haar wijken in met veel aandacht voor de natuur. Daarin houden we rekening met het evenwicht tussen insecten en planten, waterbeheersing en spelen in op het veranderende klimaat” legt wethouder Jaspers Faijer uit. Deze aspecten hebben bij de renovatie van wijk de Laarakkers in Ommen een belangrijke rol gespeeld. 

Samenwerking met praktijkschool de Maat 

Gemeente Ommen heeft samen met Praktijkschool de Maat nagedacht over een verbinding tussen de genoemde aspecten. De Maat biedt voorgezet praktijkonderwijs aan leerlingen van 12 tot 20 jaar en is gevestigd in de Laarakkers. Jaspers Faijer: “Samen met de praktijkschool is het plan ontstaan om insectenhotels te ontwikkelen. Uiteindelijk is er binnen de school een samenwerking ontstaan tussen leerlingen van verschillende afdelingen. De metaalafdeling heeft de voet gelast, de houtafdeling bedacht het hotel en werkte deze uit en vervolgens is het door de afdeling groen geplaatst. Zo werkten ze aan een duurzame verbinding tussen natuur en bewoners.”

Insectenhotels en ecogras 

De insectenhotels zijn inmiddels aan de Vechtkade, de Herikstraat, de Wadi bij de Nering Bögelstraat en in buurtschap Junne geplaats. Het doel van de hotels is om de insectenpopulatie op peil te houden. De percelen rondom de hotels zijn voorzien van bloembollen en ecogras. Dit type gras is rijk aan inheemse kruiden die thuishoren op onze zandgronden en al in Ommen aanwezig zijn. De verwachting is de komend voorjaar de bewoners hun intrek nemen. Sta er eens bij stil: in en rondom het hotel leeft het.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Aanmelden voor audities voor de theatervoorstelling 'Alias Maurits' Hardenberg 33 minuten geleden
Afbeelding
Kremer Superleague heeft nog kans Twenterand 54 minuten geleden
Afbeelding
Kringloop de Samenwerking loopt zich gezond Hardenberg 54 minuten geleden
Afbeelding
Pupil Chris Palistan doet het goed Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Een kijkje in Hospice Dedemsvaart Hardenberg 1 uur geleden