Afbeelding
De Toren

‘Opgave duurzame energie onrealistisch’

do 3 december 2020 Nieuws

Realistisch Duurzaam Bergentheim (RDB) luidt in een open brief aan de gemeenteraad van Hardenberg de noodklok over de wijze waarop vormgegeven wordt aan de plannen voor de opwekking van duurzame energie in het gebied Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo. Volgens RDB is de door de gemeente geformuleerde opdracht van 420 TeraJoule (TJ) niet realistisch en krijgt de Omgevings Advies Groep (OAG) niet de gelegenheid om oplossingen te presenteren.

Voor het zoekgebied tussen Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo heeft wil de gemeente 420 TeraJoule aan schone energie opwekken. Die ambitie is gebaseerd op een onderzoek door Pondera. Daaruit zou blijken dat er in dit gebied twintig windmolens kunnen worden geplaatst die 116.700 MWh per jaar zouden gaan opleveren.

Bij het bepalen van het aantal windmolens is men er van uitgegaan dat een windmolen op minimaal 450 meter afstand van een woningen moet staan. Uit berekeningen die RDB aanvoert blijkt echter dat op die afstand de geluidsnormen die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert worden overschreden. Om binnen die normen te blijven moet een afstand van 700 meter worden gehanteerd. Daarnaast heeft Pondera geen rekening gehouden met de gasleiding die in dit gebied ligt terwijl de windmolens ook daar niet te dicht bij mogen staan. Als daar wel rekening mee gehouden wordt én een afstand van 700 meter tot woningen wordt gehanteerd, blijft er ruimte over voor acht windmolens.

Ook de aanname dat een winmolen gemiddeld 0,666 MWh oplevert is volgens RDB te optimistisch. Gezien de hoogte van de molen en de gemiddelde windsnelheid in dit gebied zou moeten worden gerekend op een gemiddelde opbrengst van 0,476 MWh. In totaal leveren de acht molens dan 33.358 MWh op, oftewel 120 TJ, in plaats van de 420 TJ waarvan de gemeente en Pondera uitgaan.

Inspraak

Naar de gemeenteraad toe is de duurzaamheidsopgave in dit gebied gecommuniceerd als een pilotproject met lokale inspraak. Volgens RDB is hiervan nu geen sprake meer. In de eerste vergadering met de OAG gaf wethouder Ten Kate aan dat de opdracht voor de OAG bestond uit het uitwerken van drie tot vijf scenario’s voor de opwekking van 420 TJ, waarvan windenergie deel uitmaakt. De OAG heeft druk gewerkt aan alternatieven voor grote windmolens, zoals een project waarmee half Bergentheim wordt voorzien van biogas dat lokaal is vergist op boerderijen, in combinatie met niet-industriële windmolens en zonnepanelen op daken. Dit alternatief mag echter niet meer worden gepresenteerd omdat de opdracht aan de OAG onlangs is gewijzigd en wel zo dat er 420 TJ moet worden opgewekt met alleen windturbines. Binnen de OAG zien velen de gang van zaken nu als een verspilling van een proces van twee jaar intensief vergaderen.

Oproep aan de raad

In de open brief aan de raad vraagt RDB de raadsleden met klem om de wethouder op te roepen om de OAG een realistische opgave te geven van 120 TJ, met mogelijkheden hier zelf invulling aan te geven en om de OAG in de oude vorm te herstellen zonder aan te sturen op een vooraf vaststaande uitkomst. Ook zou de wethouder niet het grootste deel van de duurzame ambitie van de hele gemeente allen door het gebied Bergentheim, Kloosterhaar, Sibculo moeten laten uitvoeren. Tot slot vraagt RDB de wethouder de term pilotprojecten niet langer te gebruiken maar eerlijk naar de raad te communiceren over de inhoud.

dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 8 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 9 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Sientje is ERELID bij Buurtvereniging Sluis 6-7 Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden