dav
dav

Beleef water in de meivakantie

ma 29 april 2024 Twenterand

Tot en met 12 mei vinden de Twentse Waterweken plaats. Verspreid door heel Twente worden dan door gemeenten en waterschap allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud over het thema water. 

Waterschap Vechtstromen brengt bijvoorbeeld op een leuke manier onder de aandacht wat we doen tegen droogte. Ook is er een open dag op de zuivering Vriezenveen en worden excursies gehouden. En wat is baggeren eigenlijk? Alle activiteiten zijn gratis.   

De Twentse waterweken sluiten aan op de landelijke Week van Ons Water. In de Twentse Waterweken ligt de nadruk op droogte. Steeds vaker hebben we namelijk te maken met weersextremen, waarbij het in de winter veel natter is en in de zomer juist veel droger. Tijdens zo’n droge periode kunnen hoosbuien ontstaan, waarbij in korte tijd enorm veel regen valt. Dat heeft vervelende gevolgen voor mens, dier en natuur. Goed waterbeheer is daarom heel belangrijk. 

Waterzuivering

Tijdens de Twentse waterweken wordt van dichtbij getoond hoe het waterbeheer in Twente eruitziet. Zo heb je bijvoorbeeld de unieke mogelijkheid de nieuwe rioolwaterzuivering in Vriezenveen te bezoeken. Daar wordt het water schoongemaakt dat via de wc en het doucheputje wordt weggespoeld. Super interessant om een keer te zien hoe dat gebeurt. De gloednieuwe installatie in Vriezenveen is net geopend en normaal gesloten voor publiek. Maar speciaal voor de Twentse waterweken worden de de deuren op woensdag 1 mei wagenwijd opengezet.  

Glanerbeek: een bijzonder project 

Het waterschap zorgt ook voor voldoende, schoon en veilig water in beken, vijvers en sloten. Dat kun je gaan bekijken bij de Glanerbeek. “Die hebben we haar natuurlijke karakter teruggegeven. Het is een bijzonder project, want we hebben daar op de grens van Nederland en Duitsland intensief samengewerkt met Duitse collega’s. Onze enthousiaste en deskundige projectleider neemt je mee op een prachtige wandeling langs de beek”, aldus de organisatie. TIP: Combineer je bezoek aan de Glanerbeek met een bezoek aan het naastgelegen voedselbos.   Baggeren… wat is dat eigenlijk? Of kom kijken bij de werkzaamheden aan de vijver aan de Broekmaten in Den Ham waar we de vijver opnieuw inrichten. Hier leggen we natuurvriendelijke oevers aan en de vijver wordt gebaggerd. De aannemer en projectleiders van het waterschap en de gemeente maken samen met jullie een rondje om de vijver en vertellen alles over de werkzaamheden, biodiversiteit, waterbeheer en de plannen voor de toekomst. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht.  

Andere kinderactiviteiten zijn waterbeestjes zoeken op 1 mei in Mander. Een activiteit die we samen organiseren met Landschap Overijssel. Waterdiertjes zoeken kan ook op onze kindermiddag op zondag 12 mei in Enschede. Daarnaast zijn er nog veel meer kinderactiviteiten in het park gericht op het thema bodem en water. Een superleuke en leerzame middag dus.  

Excursies Regge, Doorbraak en Kristalbad 

Wie wil genieten van onze prachtige Regge, de Doorbraak of het Kristalbad kan meedoen met excursies. Laat je overweldigen door de prachtige omgeving en wandel mee en laat je inspireren door onze gidsen. Aanmelden is verplicht en kan via de website, deelname is gratis.    

De Twentse Waterweken zijn een initiatief van het Twents waternet: een samenwerkingsverband tussen de Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen, Vitens en de provincie Overijssel. De Twentse Waterweken sluiten aan op de landelijke Week van Ons Water. Het volledige programma van de Twentse Waterweken staat op: Twentse Waterweken 2024 | Groenblauw Twente Het programma van waterschap Vechtstromen staat op www.vechtstromen.nl/waterweken.  

Jongen speelt in het water met schepnet
Dansen en ontmoeten 45 up
Stichting Stap organiseert een dansavond Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
VV Mariënberg gaat weer de bak in Hardenberg 2 uur geleden
Typetjes van Anita en Winston
Dolle avond bij Vrouwen van NuDedemsvaart Nieuws Ingezonden 2 uur geleden
Winkel 't Keerpunt aan de Voorstraat
Kringloop 't Keerpunt kleurt de Voorstraat groen Partnerbijdrage Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Natuurexcursies en Kindermiddag bij Staatsbosbeheer Hardenberg 2 uur geleden