Afbeelding
De Toren

Taalcoaches pakken laaggeletterdheid aan

za 12 december 2020 Nieuws

Vanaf januari 2021 zullen er weer cursussen worden gegeven om vrijwilligers te scholen tot taalcoach. Ruim 80 taalcoaches helpen op dit moment de gemeente om de laaggeletterdheid aan te pakken.

In de gemeente Hardenberg gaat het om zo’n 8000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Dit noemen wij ook wel ‘de basisvaardigheden’. Het huidige digitale tijdperk vraagt, of eist zelfs, dat mensen de basisvaardigheden beheersen. Niet kunnen lezen en schrijven betekent dikwijls dat je moeilijk aan het werk komt, dat je brieven en andere informatie, zoals e-mails van vrienden of familie niet begrijpt enzovoort. Laaggeletterden kunnen zich daardoor onvoldoende staande houden in de samenleving. De ervaring leert dat mensen die geboren en getogen in Nederland zijn, toch wel enige schaamte hebben en zich niet zomaar aanmelden voor een taalcursus. Het is een onzichtbare doelgroep. Mensen schamen zich voor hun problemen maar hebben door een grote mate van creativiteit ervoor gezorgd dat zelfs familie, vrienden of kennissen er niet van op de hoogte zijn.

De taalcoaches dragen eraan bij laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen. Ze bevorderen de ontwikkeling van de basisvaardigheden van de deelnemer. Laaggeletterden krijgen hiermee de kans om (beter) te participeren in de maatschappij. In de bibliotheek van Hardenberg en in die van Dedemsvaart is een Taalpunt aanwezig. Bij dit Taalpunt is informatie te verkrijgen over de basistraining voor vrijwilligers. Daarnaast kan de Taalpuntdocent- en coördinator samen met een taalvrager/deelnemer kijken waar hij/zij het best op haar plek is. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een groep van het Alfa-college, in een Koffie-en Taalgroep of wellicht is een koppeling met een taalcoach het meest passend. De bibliotheek doet een dringend oproep aan iedereen (ook bedrijven) die mensen kent met problemen bij het lezen en schrijven, rekenen of computeren, om hen te vertellen over het bestaan van het Taalpunt.

Wil je een ander helpen met de basisvaardigheden of gewoon wat meer informatie? Neem dan contact op met het Taalpunt via het e-mailadres: taalpunt@bibliotheekhardenberg.nl of bel van maandag tot en met donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur naar 06-17314855.

Ook is er de mogelijkheid om het Taalpunt te bezoeken op woensdagmorgen van 9.15 tot 12.15 uur in de Baron te Dedemsvaart of op woensdagmiddag van 13.00 tot 15.15 uur in de bibliotheek van Hardenberg.

Afbeelding
W. v.d. Weide en S. Fransen winnen tweede wedstrijd van de parkvissers Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Incluzio Uitvoering Oost krijgt nieuwe naam Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Gezonde wandeling in Engbertsdijkvenen Hardenberg 14 uur geleden
Op de foto, genomen door Geert Westerhof: de heer Gellekink, lid Raad van Bestuur van St. Saxenburgh, Gert Gerrits, voorzitter van HardenbergArt, en Willemien Bulthuis als verbindende factor.
Kunst in het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge Coevorden 16 uur geleden