Grady van de Bend en Angelina Hamming
Grady van de Bend en Angelina Hamming G> van der Wijk

Slachtofferhulp bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart

do 25 april 2024 Hardenberg Ingezonden

Thema-ochtend Vrouwen van Nu Dedemsvaart over Slachtofferhulp

Donderdagochtend 25 april waren 2 vrijwilligers van Slachtofferhulp Nederland bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart in de kleine zaal van De Baron.  De vrijwilligers Grady van de Bend en Angelina Hamming zijn beiden werkzaam op locatie Zwolle. Er zijn 80 locaties door het hele land met 1100 vrijwilligers en 500 beroepskrachten   Zij zetten zich in voor  hulp aan slachtoffers van een misdrijf, verkeersongeluk of calamiteit. Het aanbod bestaat uit praktische en juridische hulp en emotionele ondersteuning. Ook helpen ze nabestaanden en andere betrokkenen zoals getuigen. De hulp is altijd kosteloos.

De beide vrouwen werken beiden al 10 jaar bij Slachtofferhulp Nederland. Het van betekenis kunnen zijn voor mensen is hun drijfveer om dit werk te doen. Aan de hand van (geanonimiseerde) casussen en met een powerpointpresentatie vertellen ze over wat Slachtofferhulp doet en dat is veel. Te veel om hier allemaal te benoemen. Slachtofferhulp helpt door mogelijkheden in kaart te brengen, begeleiden in het strafproces of ondersteunen bij het aanvragen van een schadevergoeding. Het is zo divers wat er bij Slachtofferhulp aan vragen binnenkomt.  

Door de politie worden de slachtoffers van misdrijven en verkeersongelukken doorverwezen, maar iemand die slachtoffer is van wat dan ook kan ook zelf contact opnemen met Slachtofferhulp. Vaak helpt het al als mensen hun verhaal kwijt kunnen of doorverwezen worden naar een instantie de ze verder kan helpen.  Hoe mooi als iemand je bedankt voor je inzet, hoe mooi als je ziet dat iemand weer verder kan. Echt dankbaar werk is het.

Grady en Angelina vertellen wat voor soort telefoontjes ze krijgen en dat is soms ook wel grappig. Zo vertelt Grady  een verhaal over 2 meiden die een man tegenkwamen die voor hun ogen z’n broek liet zakken. Ze kregen er de slappe lach van en hebben er zelfs een foto van gemaakt. Niet grappig is dat een 7-jarig meisje hetzelfde meemaakte. Zij heeft er wekenlang niet van geslapen en moest echt goed begeleid worden om dit te verwerken. Door haar jonge leeftijd weet zij natuurlijk nog niet dat zo’n “potloodventer” over het algemeen ongevaarlijk is.

Er waren 23 Dedemsvaartse Vrouwen aanwezig bij deze interessante en leerzame ochtend. Duidelijk is dat mocht je ooit slachtoffer worden van wat dan ook dan ben je bij Slachtofferhulp aan het goede adres voor de juiste hulp.

Naast 2 thema-ochtenden per jaar zijn er bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart 9 afdelingsavonden. Graag eens een avond bijwonen? Dat kan. Op 15 mei is de laatste afdelingsavond vóór de zomervakantie. Het zangduro Anita en Winston treden dan op met  liedjes en sketches. De avond begint om 19.45 in de Grote Zaal van De Baron aan de Julianastraat in Dedemsvaart. Van harte welkom.

Afbeelding
Concert Roon Staal in het Witkerkje Hardenberg 13 uur geleden
Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 15 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 16 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 3 mei, 23:07
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49