Michiel Poelenije
Michiel Poelenije G. van der Wijk

Schaapherder te gast bij Vrouwen van Nu Dedemsvaart

do 29 februari 2024 Hardenberg Ingezonden

Maandagavond 27 februari was schaapherder Michiel Poelenije te gast bij de Vrouwen van Nu in Dedemsvaart. Boeiend vertelde hij over zijn werk als hoofdherder van de schaapskudde Ruinen wat hij sinds 2017 doet. De schapen in zijn kudde zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap. Dagelijks om 9.30 uur vertrekt de herder met zijn kudde naar de heide in het Dwingelderveld. In de winter zijn ze om 16.00 uur terug in de schaapskooi, ’s-zomers om 17.00 uur. 3 border collies zijn de enthousiaste “collega’s” zoals Michiel ze noemt, ze willen dolgraag werken. Met een fluitje die ver reikt, commandeert Michiel de honden die dan zorgen dat de schapen die kant op gaan die hij wil.

Om te zorgen dat de ooien eind februari/begin maart lammeren, worden ze op dierendag gedekt. De draagtijd is 5 maanden min 5 dagen. Op 26 februari is het eerste lammetje geboren, precies volgens het boekje. De komende drieënhalve week worden er zo’n 400 lammeren verwacht.

Ook de wolf komt ter sprake. Er moet veel geïnvesteerd worden in wolfwerende maatregelen. Gelukkig zijn zijn kuddes, naast de schaapskudde Ruinen heeft Michiel privé een kudde Skuddes schapen, tot nu toe gespaard gebleven van de wolf.

Een uitermate interessante avond waar de 71 vrouwen geboeid naar hebben geluisterd. Miechiel heeft ze uitgenodigd eens te komen kijken bij de schaapskooi in Ruinen, zo is er op 7 april lammetjesdag, maar het is altijd leuk om de kudde te zien vertrekken van of terugkomen bij de schaapskooi. Zo ver is Ruinen niet, op de e-bike is het goed te doen, dus er zal zeker ingegaan worden op de uitnodiging.

Ook eens een avond bijwonen van de Vrouwen van Nu? Kijk op onze website:

www.vrouwenvannu.nl/dedemsvaart

Afbeelding
"Wi-jdoet't samen voor het goede doel" Twenterand 42 minuten geleden
Amira Perfors en Julia Grootoonk (links naar rechts). (Foto G. Stegeman)
Jongerenraad zit vol ambities Hardenberg 51 minuten geleden
Afbeelding
Sjoeler Wim Kiwiet Nederlands Kampioen Hardenberg 54 minuten geleden
Afbeelding
Vier de zomer op Pinksterfair Het Laer in Ommen! Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken geopend Ommen 16 uur geleden