Afbeelding

Mijn werk als kindercoach

di 23 april 2024 Hardenberg

Wat een toffe dingen maak ik mee en mag ik doen. Enige tijd geleden heb ik een blog geschreven over mijn werk als intern begeleider. En nu geef ik jou graag een inkijkje in mijn werk als kindercoach. Wie weet is kindercoaching wat voor jouw kind óf wellicht inspireer ik jou wel om ook kinderen te gaan coachen. Hoe dan ook…..lees je mee?

Even landen
Kinderen maken gedurende de dag veel mee, ze moeten veel, mogen veel en zien/horen veel. Bij mij in de praktijk óf tijdens sessies op locatie, laat ik kinderen altijd even landen. Op die manier zorg ik dat ze open staan voor wat we tijdens de sessie gaan leren, oefenen of ontdekken. Dit landen kan ik doen aan de hand van kaartjes, dit kunnen affirmatiekaartjes of kwaliteitskaartjes zijn, maar ook maak ik gebruik van kaartjes met enkel wat afbeeldingen. Het kind ziet er altijd iets is, wat op dat moment bij hem of haar speelt. Ook maak ik zeer geregeld gebruik van visualisaties of mindful oefeningen, om het kind even uit de dagelijkse sleur te halen. Zo laat ik kinderen even helemaal in het hier en nu komen, voordat we daadwerkelijk beginnen.

Waar wil jij aan werken?
Hoewel we de doelen voorafgaand aan de eerste sessie altijd vaststellen, kan het zijn dat de vraag van het kind op de bewuste dag elders ligt. Daarom staat elke sessie óók in het teken van wat er op dat moment leeft of nodig is. Op verschillende manieren kan ik dit boven krijgen, zelfs bij de minder spraakzame of verlegen kinderen. Spel is hier dé manier voor. Het voelt tijdens de coaching niet als ‘praten of leren’, maar altijd als samen spelen. Eigenaarschap is tijdens het coachen van groot belang, het kind heeft de regie en ik reik enkel hulpmiddelen en oefeningen aan. Ik mag een stukje mee op reis met het kind wat ik op dat moment coach en doe dit vooral op een manier die bij hem of haar past. Of het nu is op een creatieve manier, vanuit taal, vanuit bewegen…..alles komt voorbij. Dit maakt elke sessie én elke dag weer anders.

Relatie
Alles valt of staat met de relatie tussen mij en het kind. Daarom hecht ik veel waarde aan de kennismaking. Het verhaal van het kind moet helder zijn, ouder én kind komen niet zomaar bij mij en voordat we starten moet ik inzichtelijk hebben of ik de juiste persoon ben én of we vanuit relatie met elkaar kunnen werken. Hoe doe je dit dan? Tja, dat is echt een gevoel, een sprankel, openheid of glimlach die ik zie tijdens een kennismaking. Dat zegt mij én ouders vaak genoeg en is de basis voor onze samenwerking. Niet alleen is de samenwerking met het kind belangrijk, ouders zijn mijn co-coach en werken ook met mij samen. Alles om het kind dat steuntje in de rug te geven, dat het verdient. In een volgend blog neem ik je graag mee tijdens een sessie die ik uitvoer. Lees je dan weer mee?

Lieve groet,

Danielle
Kinderpraktijk Veerkracht

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht.

Volgende week Saxenburgh.

Afbeelding
Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden