Bert Nonkers
Bert Nonkers

BH

wo 13 maart 2024 even sToren

Ik ben een BN-er. Feitelijk al sinds 9 oktober 1969. Heb je hem? Mooi, ga ik door. Ik begin ook een BH-er te worden. Bekende Hardenberger. Ik word herkend vanwege de column. In winkels, op de markt, ja zelfs bij het bloedprikken in het ziekenhuis. Ga ik nou een partijtje opscheppen? Zie het maar zoals je het zelf wil zien, ik vind het mooi. Ik ervaar het als een erkenning voor mijn columns. Erkenning willen we allemaal. Het is een teken dat je ertoe doet, dat je werk, of dat nu in een sociale, economische of culturele omgeving is, wordt opgemerkt.

Wat ook leuk is, is herkend worden door een bekendere Hardenberger. Edwin Evers in dit geval. Ik stap van de zomer nietsvermoedend het terras van de Troubadour op waar de beroemde radio dj in gesprek is met de uitbater. Ik ben, zogezegd, starstruck. Wat doet men in de regel bij het ontmoeten van een ster? Een handtekening vragen. Daar zie ik vanaf mijn elfde het nut niet meer van in. Ik verzamelde tijdens een demonstratiewedstrijd van Ajax in de buurt van Stadskanaal een stuk of acht handtekeningen: Simon Tahamata, Jesper Olsen, een piepjonge van Basten. De dag erna kon ik niet meer navertellen welk gekrabbel van welke speler was.


Nog één keer heb ik om een handtekening gevraagd. Aan Cees Meerman. Wie? De drummer van Herman Brood die Saturday Night drumde. Ik ontmoette hem in de kliniek in Zwolle. Ik krabbelde uit mijn crisis, aan Cees was geen eer meer te behalen. Een paar jaar later stierf hij op een camping in Ommen. Een handtekening op de hoes van de live LP van Herman Brood ‘Cha Cha’.  Met een uitwisbare stift. Dus.

“Ik ken jou wel!”, bazel ik tegen Edwin Evers. “Maar ik jou ook!” antwoordt hij ad rem. Ooh?? “Ja, toe eens, help me even.” Ik gok dat het de column in de Toren is. “Ja, precies!” glundert Edwin en richt zijn aandacht weer op zijn koffie. In de auto zit ik nog steeds met een stomme grijns op mijn gezicht. Totdat ik het gesprekje nog eens goed na ga. Hmm... Dan moet ik lachen.
Fans, dat is een vak apart. Ik en Edwin snappen dat. Als BH-ers.

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Wim van der Wel en Rudi Bults.

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 18 uur geleden