Afbeelding

Van Lotje getikt?

wo 8 februari 2023 Hardenberg

Het heeft best nog geduurd, zo is mijn indruk, tot mijn gewaardeerde vóór schrijver in deze rubriek, Bert, in de gaten kreeg dat je meer kans hebt in de HEMA door een blauwbilgorgel te worden gebeten, dan dat je een grote prijs wint in één van de vele loterijen. Maar hij heeft dan toch maar begrepen! Chapeau! En als dat al niet lang zo was geweest, dan had hij zo rond de jaarwisseling 22/23 het alsnog voor gezien gehouden. Al dat gezwets van de Vriendenloterij! Zo is het. En wat dacht u van die BN´ers die je lekker proberen te maken en daarmee meer opstrijken dan de gemiddelde lot koper ooit zal winnen. Zouden zij zelf een lot kopen? Ze hebben (niet allemaal, zo te horen, maar de meesten, gok ik) de middelbare school afgemaakt, dus de kans zou niet groot mogen zijn.
Bert zette me aan het mijmeren. Mijmeren is goed voor columns. Loten kopen gold vroeger bij ons thuis niet alleen als dom maar vooral ook als uit den boze. Daar hoorden tot op de lagere school oeroude verhalen bij over terp- of hol bewonende voorvaders die hun vrouwen met dobbelen of andere kansspelen verkwanselden: ´Sorry, Oenga, ik heb verloren, je gaat naar Toenga.´ En zo. Nee, dat zal ik Geea, mijn eega niet aandoen. En als iemand per ongeluk wel een mooie prijs wint: van harte. En winnen ze hier in de straat de hoofdprijs in de postcodeloterij: ook van harte! Maar blijf wel lekker wonen, veel gezelliger dan in zo´n kakvilla.
Ik heb een andere moeite met een deel van de loterijen. Er zijn er nogal wat die proberen je een goed gevoel te geven door te vertellen dat ze van het binnen geharkte geld goede doelen steunen. Wat is er mis met goede doelen steunen? Niks. Maar maak mij niet wijs dat deelnemers een lot kopen OMDAT ze een goed doel willen steunen. Doorzichtiger, schameler schaamlap is nauwelijks denkbaar. Hier wordt puur ikke-ikke verpakt als goed doen. Ga toch gauw! Ik ken Iemand die zei: doe goed en als je het doet, laat je dan linkerhand niet weten wat je rechterhand doet. Jezus Christus, een verademing, ook tegenover hypocriete verhalen uit de loterijwereld.


Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 17 uur geleden