Afbeelding

Hitte en kou

wo 21 september 2022 Hardenberg

Onlangs vertelde iemand me over zijn oude moeder die klaagde dat haar verwarming het niet deed. Nu was dat tot half september van dit jaar sowieso merkwaardig. Een kachel was immers volstrekt overbodig. Maar de kouwelijke dame was hoogbejaard en het was, toen haar zoon kwam checken, inderdaad slechts 22 graden in haar kamer. Brrr..Dan denk ik: ben ik dit, mocht ik ooit de leeftijd der zeer sterken bereiken? Komen de kleinkinderen bij me op bezoek, willen ze maar één ding: wegwezen uit mijn broeikas. Ik heb als predikant bezoeken gebracht bij ouderen die ik er van verdacht mijn (luttele) vetreserves ter plekke tot margarine te willen omsmelten. Ik hoop mij te mijner tijd in te houden en een plaid over mijn koude botten te vleien.


Maar goed, afgelopen weekend was het ineens bijna alsof we weer in ons eigen land woonden: Nederlands kleumweer. Limburgs Arcen mag dan vrijwel jaarlijks met de eer van het hitterecord gaan strijken, bij Gramsbergen noteerde ik zaterdag een Arctische 12 graden. Dat voelde ook als een record.


In elk geval was het een teken dat we nu toch echt allemaal moeten gaan checken of de verwarming het nog doet en gefinancierd kan worden. Bij dat laatste: weet je wat, dachten sommigen enkele jaren geleden - toen de milieukant van die dingen nog niet zo de aandacht trok -: we schaffen een pelletkachel aan. Hoor ik onlangs dat de prijs van een pallet pellets in een jaar tijd van 200 naar 700 euro is gestegen! Ja, op die manier, vliegt je geld de pijp uit en duurt het te lang, dan ga jij er achteraan. Anderen hopen zich te koesteren in infrarodewarmte uit stroom en zo de gascrisis te bezweren. Zonder kennis van zaken én voldoende zonnepanelen op het dak zal deze warmte menigeen nog van een koude kermis doen thuiskomen. Ik vermoed dat illegale houtkap deze winter een grote vlucht zal nemen en de roep: ´deur-dicht!!´; wordt vast ´kreet van het jaar´ in 2023. En dat vooral dankzij die naarling in het Kremlin. Ik mag lijden dat hij een stevige kou vat. Wat kun je het warm krijgen van één mispunt.

De column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 11 uur geleden
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 19 uur geleden
Afbeelding
Tennisclub houdt Pinkstertoernooi Ommen 19 uur geleden
Afbeelding
Vechtival voor tiende keer bij De Koppel Hardenberg 21 uur geleden
Afbeelding
Mannenkoor huldigt jubilarissen Twenterand 22 uur geleden