Afbeelding

‘Onze zorgvrijwilligers geven kleur aan iemands leven’

di 16 april 2024 Hardenberg

Deze week in de rubriek Zorg aan het Woord Sabine Veltmaat en Annike van der Schaaf van Evenmens.

Met aandacht, tijd en begrip geven de zorgvrijwilligers van Evenmens een beetje kleur aan het leven van vele inwoners uit het werkgebied van Evenmens. De zorgvrijwilligers bieden ondersteuning aan mantelzorgers, zodat zij even tijdelijk ontlast worden, of mensen met een hulpvraag die geen beroep kunnen doen op een eigen netwerk.

Onze zorgvrijwilligers geven warme, menselijke aandacht en geduld. Ze zijn er voor iemand zonder dat er iets moet. Veel zorgvragers kunnen niet meer zelfstandig naar buiten. Dan is het heerlijk dat een vrijwilliger met ze op pad gaat. In de gemeente Ommen hebben we ook een zorgvrijwilliger ingezet bij een kwetsbaar gezin zonder netwerk. Moeder gaf onlangs aan dat zij door de inzet en aanwezigheid van de vrijwilligster niet meer opziet tegen de woensdagen met de kinderen. Dat is heel lang wel zo geweest. En het doet haar enorm goed!

Het mooiste wat je als vrijwilliger kunt krijgen, is een glimlach op het gezicht van die ander. Want vrijwilliger ben je vanuit het gevoel dat je het leven van hem of haar op dat bepaald moment net even gemakkelijker maakt. De zorgvrijwilligers van Evenmens maken bijvoorbeeld een wandeling met iemand met dementie, drinken een kopje thee met een jonge man met een spierziekte of pakken een terrasje met een vrouw die een hersenbloeding heeft gehad. Daarnaast bieden zij hulp bij het doen van de boodschappen of door iets leuks te doen met de kinderen die er anders niet uitkomen. Het is belangrijk dat er een klik is tussen de zorgvrijwilliger en de zorgvrager. Evenmens zorgt voor een goede match en passende begeleiding.

Troost in de laatste levensfase

Wij zijn er ook voor hulp in de laatste levensfase. Veel mensen willen in deze fase namelijk thuis zijn, omringd door mensen die van hen houden. Voor zowel diegene die stervende is, als de naasten is dit een moeilijke periode. Een vrijwilliger palliatieve terminale zorg (VPTZ) kan thuis steun bieden. Een mantelzorger kan weer even op adem komen, of er kan aandacht worden geschonken aan zaken die anders blijven liggen. Daarnaast is de vrijwilliger er voor emotionele steun. Ze kunnen een luisterend oor bieden aan diegene die op sterven ligt of aan de mantelzorgers en uiteraard kunnen ze helpen waar nodig. Zorgvrijwilligers zijn zowel overdag als ’s nachts aanwezig, in dat laatste geval maken mantelzorgers zelf een goede nacht.

Nieuwsgierig geworden wat jij zou kunnen betekenen voor een ander? Neem contact met ons op. T. 0529 - 820 996 | www.evenmens.nl

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Evenmens zorg voor elkaar.

Afbeelding
Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 12 uur geleden