Afbeelding

Ook hier

ma 15 april 2024 Hardenberg

Ik denk dat ik niks meer hoef te zeggen over de uitspraken van Johan Derksen de afgelopen week. Zelden was onversneden racisme zo zichtbaar op de nationale televisie. Wat me vooral aangreep was de reactie aan tafel. Nadat Derksen zijn uitspraak deed, hij vond dat GroenLinks-PvdA Kamerlid Habtamu de Hoop onmogelijk een ‘echte fries’ kon zijn, werd er slechts gelachen. Misschien door ongemak doordat iedereen snapt dat het gaat om een zwart Kamerlid en het overduidelijk racisme is, of misschien doordat ze dit soort dingen echt grappig vinden. Een minuut tv slaagde er in om een breed probleem bloot te leggen. 

In Hardenberg zijn we begonnen met een campagne tegen discriminatie. Daarmee openen we het gesprek en laten we zien dat er geen ruimte voor discriminatie is in onze gemeente. En omdat het begint met bewustwording deelden vier Hardenbergers hun persoonlijke verhaal. Elk vanuit een andere invalshoek en een eigen verhaal maar met één boodschap centraal: discriminatie is ook hier. Ik werd ook gevraagd om mijn verhaal te doen, en dat heb ik gedaan. Omdat ik snap dat racisme en discriminatie soms onzichtbaar kan blijven. Alleen door ervaringen te delen zorgen we voor bewustwording. 

De volgende stap is dat we een grens trekken. Er is geen ruimte voor racisme en discriminatie. Niet in Hardenberg en ook niet op de televisie. Mijn teleurstelling in de meelachers bij VI was groot. Ik geloof überhaupt niet dat Derksen het als grap bedoelde maar dat terzijde. De reacties de volgende dag waren meer hoopgevend. Vrijwel iedereen was het er over eens; dit was racisme en dit was fout. Frans Timmermans, Caroline van der Plas, Mark Rutte; vrijwel iedereen keurde het af. Ja, behalve Derksen zelf natuurlijk, die liet weten geen excuus te willen maken en zijn woorden niet terug te nemen. En eigenlijk is hij vrij irrelevant voor het vervolg. We kunnen niet al het rascime uit over samenleving wissen, althans niet op korte termijn. Wat we wel kunnen doen is naar ons eigen gedrag kijken. Wat doen je als je iets ziet, hoort of meemaakt? Wat doe je als je aan tafel zit bij een Johan Derksen? Lach je mee of trek je een grens? 

De social media reacties op de Hardenbergse campagne laten zien dat er nog een wereld te winnen is. Dus doe mee, luister de podcasts waarin open en eerlijk over ervaringen wordt gepraat. En wees onderdeel van de oplossing. 

Zodat we straks kunnen zeggen: ‘discriminatie, niet hier’ 

De podcasts zijn te vinden op: https://www.hardenberg.nl/discriminatie-niet-hier 

Romano Boshove

GroenLinks

Fancy Fair KC Elzenhof
Fancy Fair KC Elzenhof in Baalder een groot succes. Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Het college van burgemeester en wethouders waren op 17 mei op werkbezoek in de kern Bergentheim.
College B&W bezoekt Bergentheim Hardenberg 16 uur geleden
Gebiedsaanpassing: 'houd het stationsgebouw altijd goed herkenbaar' is het uitgangspunt
Gebiedsontwikkeling: nieuwe doelen voor omgeving station Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Partnerbijdrage 19 uur geleden
Afbeelding
Bridge-nieuws Hardenberg 19 uur geleden