Afbeelding

Dominee Rik Meijer in gesprek met ... Gamal Bayoumi

wo 8 mei 2024 Hardenberg

Wat is je levensovertuiging? Waar geloof je in? Om de twee maand wil ik dit vragen aan iemand in Hardenberg. Dit keer spreek ik met Gamal Bayoumi (62) die moslim is.

Schoenen uit

“Dit gebouw is een gebedsplek en heeft de goede sfeer. Het is veel beter dan de kantoorruimte waar we eerst zaten”, vertelt Gamal over de gebedsruimte waar we elkaar spreken. Sinds twee jaar komen moslims van Vereniging Cultureel Centrum (VCC) samen in de Oude Kosterij in Heemse.

Ik heb mijn schoenen uitgedaan en krijg een kop thee. Op de grond ligt vloerbedekking waarop goed te zien is hoe je richting Mekka kunt bidden. “Je vergeet je toekomst en je verleden als je in Mekka bent”, vertelt Zia die ook meedoet aan het gesprek. Hij vertelt dat hij vorige maand in Mekka is geweest en daar is hij nog altijd vol van.

Respect

Het is goed om elkaar te ontmoeten. In Egypte heeft Gamal gezien hoe moslims en Koptische christenen respectvol met elkaar omgaan. Dat begon volgens hem al toen Amr ibn al-As met de islam in Egypte kwam.

Het lijkt tegenwoordig wel moeilijker te worden om contact te hebben: “Mensen kunnen een maand dood in hun huis liggen voordat iemand het merkt. In de Soenna lezen we juist hoe belangrijk het voor de profeet Mohammed was om te zorgen voor je buren.”

Koran

Wanneer ik zeg dat ik in God en in Jezus geloof, reageert Gamal meteen: “Heel veel mensen denken dat wij niet in Jezus geloven, maar wij geloven ook in Jezus.” Hij vertelt over Jezus’ geboorte, de vlucht naar Egypte en noemt ook dingen die wel in de Koran maar niet in de Bijbel staan, zoals het verhaal dat Jezus als baby al zou spreken.

Er is niet alleen verschil in wat er in de Koran en in de Bijbel staat. Volgens hem gaan christenen en moslims ook verschillend om met de heilige boeken. Hij denkt dat het voor mij geen probleem is om een Bijbel of Koran te verbranden maar ik zeg dat ik daar wel degelijk moeite mee heb.

Jezus

Zo hebben we met respect voor elkaar een gesprek met scherpe randjes. Wanneer ik zeg dat Jezus de Zoon van God is die voor mijn zonden aan het kruis stierf, vuurt Gamal een aantal vragen op me af: “Waarom zou je je kind aan het kruis laten? Als mijn kind gemarteld wordt dan help je toch? Wat ben je anders voor iemand?” Op die manier discussieerde hij ook met Koptische christenen in Egypte: eerlijk zeggen wat je denkt zonder iemand te willen kwetsen.

Het maakt het grootste verschil tussen de islam en het christelijk geloof helder. Ik ben er van overtuigd dat Jezus wel de Zoon van God is en wijs op een tekst uit de Bijbel (Romeinen 1:4). Het kruis laat zien dat God door Jezus mijn schuld op zich neemt. 

Gamal en Zia denken daar heel anders over en zeggen: “De islam kent ook vergeving maar dan door gebed.”

Normen en waarden

Voor Gamal is het geloof ook belangrijk vanwege normen en waarden. Hij heeft wel eens tegen een christelijk meisje gezegd dat ze naar de kerk moet blijven gaan omdat ze daar normen en waarden leert.

Wel vindt hij dat er ook vreemde dingen in de Bijbel staan. Was er niet iemand die seks had met zijn eigen dochters? “Dat kan toch niet!”, zegt hij. Dat ben ik helemaal met hem eens en ik zeg dat de geschiedenis van Lot ook nergens wordt goedgekeurd.

Wel wordt van koning David gezegd dat hij een man naar Gods hart was, hoewel hij een hoop verkeerde dingen deed in zijn leven. “Dat is binnen de islam ondenkbaar voor profeten”, zegt Gamal, “want die voldoen altijd aan een bepaalde standaard.”

Gebed

Na een dik uur drink ik mijn laatste slok thee op, neem mijn schoenen mee en loop achter Gamal en Zia aan naar een andere gebedsruimte. Daar zie ik hoe zij samen met tien andere mannen bidden. Ze staan naast elkaar, knielen neer en zeggen in het Arabisch ‘God is groot’.

Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 11 minuten geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' in natuurgebied Beerze Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde ontmoetingsavond Hardenberg 7 uur geleden