Afbeelding
Harry Kruiper

Respect hebben voor wat de buddy’s doen

wo 3 april 2024 Hardenberg

Hoezo? Wat buddy’s doen? En wat Jan en Abo doen?

Buddy’s bieden ondersteuning aan kwetsbare mensen. Ze zijn er bijvoorbeeld voor mensen met ernstige ziektes, met geheugenproblemen die hen die zich eenzaam voelen. Maar ook ondersteuning aan asielzoekers en statushouders bij hun sociale integratie.

De stichting ‘Buddy Project Hardenberg’ is er speciaal voor om die laatste categorie mensen te helpen. Het zoekt inwoners van de gemeente Hardenberg om als buddy de in het AZC wachtende asielzoekers aan hen te koppelen en hen te begeleiden. Onlangs hield het bestuur weer een informatiebijeenkomst voor diverse geïnteresseerden uit de samenleving.

Vergroot de wereld voor een ander en je zelf

Buddy begeleiding kan immers ook een aardige, nieuwe impuls geven aan iemands eigen leven en een uitdaging geven. Tijdens de kennismakingsbijeenkomst krijgen nieuwe buddy’s uitleg over training, begeleiding etc. Ze moeten immers goed weten waar ze aan beginnen.

Rekening houden met elkaars interesses

Voor buddy’s is het belangrijk dat er een goede match is met zijn/haar cliënten. Vaak worden ze als buddy ook wel maatje(s) genoemd. Ayold Buit, coördinator van de stichting https://buddyprojecthardenberg.nl/, volgt elk buddy proces nauwgezet voor een mooi en duurzaam contact. Om mensen in een voor hen vreemd land vooruit te helpen. Een goede wederzijdse relatie staat daarbij voorop. 

De koppeling

Jan Jongsma uit Hardenberg, gepensioneerd en afkomstig uit de onderwijswereld, is zo’n buddy. Hij heeft op verzoek van Buddy Project Hardenberg Abobakr (Abo) Yousef Ahmed uit Jemen onder zijn hoede genomen. Vanuit zijn motivatie wil Jan zijn buddy Abo graag een poosje helpen. Om hem ook te laten ervaren, dat hij geen nummer is maar een mens, die er toe doet. Op zijn beurt krijgt Jan hiervoor vriendschap en vertrouwen terug. In vier maanden hebben Abo en Jan prachtige mensen uit Hardenberg ontmoet, Zoals medewerkers van de bibliotheek, de burgemeester, mensen bij de brandweer en mensen bij ‘In Beeld’ die vanuit hun professie handelen en er met hun hart bij betrokken zijn. 

Abo is al acht maanden vol spanning aan het wachten of en wanneer hij een BSN nummer en de documenten binnen krijgt om statushouder te worden. Om hier definitief een bestaan op te kunnen bouwen met alle capaciteiten en mogelijkheden die hij heeft. Samen beleefden ze dus als buddy al een prima begeleidingsperiode. Een tijd die nu op eigen titel vrijwillig door Jan verlengd wordt om Abo de Nederlandse taal beter te leren beheersen. Dat doen ze wekelijks in de bibliotheek. Deze keer kwam Abo naar de bieb met de bus vanaf het AZC omdat daar voor de tweede keer zijn fiets was gestolen. 

In het Boomstamrestaurant

Daar maakten Jan en Abo vier maanden terug kennis met elkaar. Abo vluchtte voor de oorlog in Jemen en zocht een ‘good country’ om zijn leven voort te zetten. Hij wilde vanuit het voor hem tijdelijke AZC graag alles leren wat je in NL moet weten en nodig moet hebben. En vooral ook de taal leren. Serieus als hij is. Hij is heel dankbaar dat hij hier in ons land is en voelt zich nu al happy. Met name ook in Hardenberg om dat het een rustige plaats (it’s a silent place) is waar hij zijn eigen weg hoopt te vinden. In Jemen was Abo (28 nu) brandweerman. Ook daarvoor gaat hier uiteraard ook zijn interesse naar uit. Maar bovenaan staat dat hij nu al iets wil terugdoen. Door hier een beroep uit te oefenen en zijn bestaan op te bouwen. 

Kennismaking met Hardenbergse samenleving

Op de brandweerkazerne kregen ze een rondleiding en spraken ze al 3 keer met Jelle Nijeboer, brandweerofficier van de Veiligheid Regio. Ze woonden een mede voor hem georganiseerde oefensessie bij. Om vrijwillig al wat voor de brandweer te willen doen, zijn er helaas nog restricties voor hem van toepassing. Ze bezochten ook basisschool de Bloemenhof. Juf vertelde en liet zien op het digibord, waar Abo vandaan komt. Tijdens dit bezoek trakteerde Abo de kinderen. Hiermee wil hij een stukje dankbaarheid laten zien. 

Ook buddy Jan geniet er van

Ja, Jan krijgt er veel voor terug van Abo. Beiden matchen heel goed en wandelen en fietsen veel. Abo voelt hier ook de kracht van gewoon doen, zegt hij. En Jan beseft daarbij telkens hoe rijk wij hier zijn met onze vrijheid. 

Abo heeft ook burgemeester Offinga ontmoet en met hem gesproken op een avond van het buddy-project. Gewoon, ja zonder bodygard, zoals dat in Jemen ondenkbaar zou zijn. Het was een mooi gesprek van mens tot mens. 

Samen waren ze ook bij drie ontspanningsavonden. Een er van werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd voor alle deelnemers aan het einde van het buddy-project waarbij een maaltijd uit het thuisland van de buddy wordt klaargemaakt. Ze brachten ook een kort bezoekje op de redacties van weekblad De Toren. Om daar ook even op de foto te gaan. Sámen ja, want Abo zegt: “He is my friend”. En zegt daarbij dat hij veel respect heeft voor wat buddy’s hier doen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 26 minuten geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 19 uur geleden