Afbeelding
G. Brokelman

“Lutten is een mooie club”

wo 3 april 2024 Hardenberg

Sander van der Lustgraaf is al vier jaar trainer van Lutten en staat op dit moment bovenaan in de vierde klasse C. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg, kan Sander zomaar door de voordeur de club verlaten, want het is zijn laatste seizoen. De voorsprong is twee punten, en er zijn nog vier ploegen die op het vinkentouw zitten.

Vier jaar geleden had nog niemand hier in het Oosten van Sander van der Lustgraaf (50) gehoord. Sander komt uit Assen, maar is al dertig jaar voetbaltrainer. Veelal was dat ik het Noorden van het land. Hij soms de clubs op waar hij speelde en wat waren toch wel grote clubs. “Ik ben begonnen bij Elinkwijk (Utrecht), daarna verhuisden mijn ouders naar Lelystad en dat moet je mee. Van Lelystad ging ik naar VVOG (Harderwijk). Later nog Hoogeveen zondag en Noordscheschut.”

Bij Lutten zijn ze maar wat blij met Sander, die het ook een geweldige club vindt. “De eenvoud die hier heerst. En ook duidelijkheid, problemen worden gelijk uitgesproken. En je kunt er mee eens zijn of niet, maar ze worden uitgesproken.” Naast trainer bij Lutten, is hij ook Hoofdopleidingen bij Achilles’1894 in Assen. “Ik wil me verder ontwikkelen, door mijn cursus af te maken. Dat moet dan in december gebeuren en twee clubs samen gaat dan niet. Blijf wel in Assen mijn werk doen.”

In het dagelijks leven werkt Sander in de zorg als ambulante. “Ik kom bij de mensen thuis.”  Bij Lutten heeft hij te maken met een smalle selectie. “De mentaliteit vind ik belangrijk en ook de discipline. We maken duidelijke afspraken en dat werkt blijkbaar goed. We hopen dat Avereest wint van Voorwaarts, want dan hebben we een periode en is een doel bereikt. Als we zo doorgaan dan blijven we bij de eerste vier, dat was ook een doelstelling. Er kan nog wel veel gebeuren. Ik had gedacht dat DES (Nijverdal) de grootste kandidaat zou zijn. Leuke voetballers, maar dan ben je niet altijd een team. Wij zijn wel een team.”
Vooral David Koopman is met zijn 35 jaar nog steeds een enorme waarde voor de ploeg. Volgens Sander heeft Koopman echt een neusje voor de goal. “Hij is bijna onze clubtopscorer. Hij heeft er acht in liggen en dat voor een verdediger. Tegen Bruchterveld kopte hij nog een keer op de paal en lat. Die weet precies waar die moet staan.” Sander weet ook dat een kampioenschap leuk is, maar dat het volgende seizoen dan weer zwaar wordt. “Ik denk dat meeste clubs in deze klasse, weinig aanwas hebben en dat dan de derde klasse net iets te zwaar is. Maar een kampioenschap is altijd leuk.” Nog zeven wedstrijden dan weten we het. “ We zullen vast nog wel punten morsen, maar dat zullen de anderen ook doen, blijft spannend. We verliezen nooit twee keer achter elkaar.”

Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 8 minuten geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 19 uur geleden