Afbeelding
Gert Stegeman

Tweede op WK Masters

wo 13 maart 2024 Hardenberg

Ab(e) Nederlof (69) uit Hardenberg stond in het eerste weekend van maart, zomaar als tweede op het podium tijdens het WK schaatsen voor Masters (oudjes zeg maar). Op zijn thuisbaan in Enschede was alleen Piet Siemonsma (Heerenveen) hem de baas.

Abe Nederlof kwam een jaartje of vijf geleden in Hardenberg wonen. “We woonden in Breukelen. Dan heb je een zoon die een leuk meisje uit Hardenberg leert kennen. Die gaan ook eerst in Breukelen wonen, maar het meisje vond het veel te druk bij ons, dus die wilde graag terug. Die gingen in Hardenberg wonen. Mijn vrouw en ik hadden geen zin om elke keer anderhalf uur in de auto te zitten, voor een uurtje op visite en dan weer dezelfde rit weer terug. Ik was 65 en had jaren in het onderwijs gezeten en vond het wel prima. Huis in de verkoop, dat was zo verkocht, dik boven de vraagprijs. Wat een verschil. In Breukelen ken je de buren haast niet, hier helpt iedereen elkaar”.

Abe komt oorspronkelijk uit de wielerwereld. “Ik heb jaren bij de amateurs gekoerst en gaf daarnaast schaatstraining bij de Vechtstreek. Ik was soms wel dertig uur per week met de club bezig. Op mijn 53ste kreeg ik een zwaar ongeluk bij een wielerwedstrijd. Daar ben ik wel twee jaar zoet mee geweest om te revalideren. Een vriend van me adviseerde om te gaan schaatsen, dus vanaf die tijd ben ik wedstrijden gaan schaatsen.”

“Toen ik in Hardenberg kwam wonen, had ik geen zin meer om in het onderwijs te gaan werken. Ik kon toen kiezen, schaatsen in Heerenveen, Groningen, Deventer of Enschede. Heb me aangemeld bij de Hengelose schaatsclub en ik vond Enschede wel een mooie en goede baan”. Dat het schaatswereld klein is kwam Abe Nederlof al snel achter. “Ik had nog geen tien meter geschaats of Brugt Drijver (Nieuw Amsterdam) riep mijn naam al. Hij bleek vroeger tegen me geschaatst te hebben.” Abe wilde het toch weer proberen. “Mijn eerste 500m, dat is vorig jaar januari geweest, reed ik 51.9. Dat viel tegen. Ik moest onmiddellijk stoppen of gaan trainen.”
In maart reed Abe het schaatscircuit in Heerenveen en won en kreeg te horen dat als hij volgend seizoen mee zou doen met het WK, hij een kanshebber was voor het podium. “Ben dus vanaf april keihard gaan trainen, bijna elke dag. Het resultaat was prima, had wel wat mazzel met de loting en dat de Kazachstan Valery Grebenkov gediskwalificeerd was. Ik moest twee keer tegen Geir Hestad rijden en vooral op de 1000m met start in binnenbocht heb je voordeel. Volgend jaar is het in Stavanger. Hestad wil graag dat ik mee doe, maar door ziekte van mijn vrouw kan ik niet lang weg. Eenmaal is prima, het was een mooie belevenis en heb er een mooie vriendschap aan overgehouden”

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 12 uur geleden