Ynskje Frommeijer start een ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn. (Foto: G. Stegeman)
Ynskje Frommeijer start een ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn. (Foto: G. Stegeman) Gert Stegeman

‘De Kast’ een nieuwe ontmoetingsplek

wo 14 februari 2024 Hardenberg

Ynskje Frommeyer, 41 jaar, uit Brucht streeft naar een ontmoetingsplek waar iedereen zichzelf kan zijn met als titel ‘De Kast’. Als niet-geboren Hardenbergse kijkt ze met een helikopter-blik naar de samenleving en ziet ze dat de regenboog-gemeenschap nog niet geaccepteerd is verteld ze. Op vrijdag 8 maart lanceert ze van 14.00 tot 15.30 uur een dergelijke plek, bedoeld om contact te leggen met LHBTQI+-ers. Het is de bedoeling dat er elke tweede vrijdag van de maand een ontmoeting plaatsvindt in de Noaber Hardenberg, gelegen aan de Brink 36.

“Zelf vermijd ik het gebruik van het acroniem LHBTQI+. Dit label dekt niet alles. Ik geef de voorkeur aan de term ‘Regenbooggemeenschap’,” legt Ynskje uit. Ze deelt ook de reden achter haar inzet voor zo’n ontmoetingsplek. “In ‘t Rechthoes, een kleinschalige zorginstelling in Brucht, waar ik nu bijna vier jaar woon, heb ik geleerd om meer mij zelf te zijn en het verleden achter me te laten. In het verleden was ik erg onzeker. Nu durf ik mezelf te zijn. Het leek me een mooi idee dat iemand een community ging oprichten voor de Regenbooggemeenschap. Ik voel me nu zo sterk, dus ik vroeg mij af waarom zou ik wachten? Ik ga het zelf proberen een gemeenschap op te bouwen. Waarbij de samenwerking tussen Regenbooggemeenschap en het geloof ook belangrijk is.”

“Het raakte mij diep”

Ynskje bracht regelmatig een bezoek aan het COC in Zwolle, een organisatie die ontmoetingen en activiteiten stimuleert en faciliteert die in lijn zijn met de doelstelling dat iedereen zichzelf kan, mag, en durft te zijn. Na een bezoek aan de Pride in Zwolle keerde Ynskje terug naar huis met veel energie. Een maal in huis had ze het gevoel dat er iets ontbrak in haar omgeving.

 ”De energie die het me gaf wilde ik vasthouden. Thuis miste ik dat. Ik had niet het gevoel dat ik mezelf kon zijn. Ik voelde de druk om iets te verbergen als ik naar mannen of vrouwen keek. Het was alsof de Pride een knop in mij heeft omgedraaid. Ik kon niet langer wachten om te starten met een community. Vanaf dat moment voelde ik de drang om ook in Hardenberg een verandering te brengen”. 

“We beginnen klein”

Tijdens haar werk als vrijwilliger bij Naober kwam ze in contact met Willy Beumer werkzaam bij Stichting De Stuw in Hardenberg, wat het begin was van een nieuw hoofdstuk voor Ynskje. “Mede dankzij de Stuw wordt mijn idee nu werkelijkheid. Ik heb niet de illusie dat het in Hardenberg net zo groot zal worden als het COC, maar we beginnen klein. Toen ik met Willy Beumer van de Stuw sprak en mijn ideeën deelde, begon alles te rollen. Ook sprak ik met een vriendin die ‘strenggelovig’ is opgevoed, waar homoseksualiteit duidelijk niet werd geaccepteerd. Dat voedde mijn idee alleen maar meer. Ik dacht dit moet toch mogelijk zijn. Maar het maakt het allemaal wel spannend. Ik ben bewust van mogelijke tegenstand of haat die ik kan tegenkomen. Vandaar dat ik klein begin”.

Nog steeds geheimzinnig

Ynskje lanceerde een Facebookpagina genaamd ‘De Kast’, een privégroep die voor iedereen zichtbaar is. Tijdens de bijeenkomsten is iedereen van harte welkom. “Het zal een diverse groep zijn naast de bezoekers van de Noaber,”, legt Ynskje uit. “Het is belangrijk dat homo’s en lesbiennes niet apart gezet worden, maar dat iedereen samen aan tafel gaat zitten.”

Gevraagd naar het doel van de ontmoetingsplek en of er behoefte aan is, antwoordt Ynskje: “In de wandelgangen horen we dat er behoefte aan is, maar niet iedereen durft. In Hardenberg wordt er nog steeds geheimzinnig over gedaan. Ik hoop dat ‘De Kast’ zal bijdragen aan meer acceptatie, zodat iedereen zichzelf kan zijn zonder het gevoel afgewezen te worden. Wees gewoon wie je bent en ga het gesprek aan.”

Dankzij steun van De Stuw en de Gemeente Hardenberg kan het project ‘De Kast’ van start gaan.

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@destuw.nl

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 9 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 14 uur geleden