Afbeelding
unknown

“Rouwcafé, een plek waar je binnen kunt lopen”

wo 5 april 2023 Hardenberg

Op dinsdag 25 april van 19.30 tot 21.00 uur wordt de eerstvolgende Rondom Rouwcafé aan De Stuwdijk 4 in Hardenberg gehouden. Het Rondom Rouwcafé is een ontmoetingsplaats voor alle inwoners van de gemeente Hardenberg die een dierbare hebben verloren. Voor jong, oud, families, hulp- en dienstverleners. Ook mensen die weten dat ze iemand gaan verliezen in de nabije toekomst zijn van harte welkom.

Twee organisaties, De Kern en De Stuw, geven met deze editie van het Rouwcafé een vervolg aan eerder georganiseerde Rouwcafés. “Het rouwcafé is van start gegaan na een signaal van inwoners, huisartsen, psychologen van mensen die rouwen. Er is een onderzoek gedaan bij de burgers. Waar lopen jullie tegen aan met betrekking tot rouw en wat is de behoefte. De conclusie is dat men lotgenotencontact mist. Maar dan lotgenotencontact zonder een therapiegroep. Er was behoefte aan een plek waar ze vrijblijvend kunnen binnenlopen en mensen kunnen ontmoeten, deelnemen aan een gesprek of alleen luisteren. En zo is het Rouwcafé ontstaan”, vertelt Lidia Hertogs, maatschappelijk werkster bij De Kern. Naast Lidia zijn Ellen van de Berg, maatschappelijk werkster De Kern en Athy Cremer, sociaalwerker De stuw verantwoordelijk voor het Rondom Rouwcafé 

Verschillende thema’s

Een avond van het Rondom Rouwcafé bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte van de avond is er een gastspreker. “Of we bedenken zelf een thema. En gaan aan de hand van stellingen in gesprek. Dit onderwerp kan van alles zijn wat te maken heeft met rouw. De vorige keer hadden we het thema ‘Gevoelens’. Dan vertellen de deelnemers zelf hun ervaring of wat ze hebben meegemaakt. Dat is heel mooi, ze herkennen zich dan in de verhalen van anderen. En gaan met elkaar in gesprek”, vertelt Athy. ‘Een ander thema was ‘Herinneringen’. Je kunt positieve herinneringen hebben aan je dierbaren maar ook minder positief. Maar er waren ook deelnemers die niet over herinneringen kunnen praten”, vertelt Lidia.

‘Rondtrekkende kermis’

Het Rondom Rouwcafé vindt plaats in verschillende kernen in gemeente Hardenberg. “We zijn een rondtrekkende kermis. We doen de kernen aan. Maar iedereen is welkom, maak niet uit in welke kern je woont. Sommige deelnemers vinden het juist prettig om in een andere kern naar het Rouwcafé te gaan, omdat niemand je kent. Gemiddeld zijn er zo’n vijf tot vijftien deelnemers. Meer deelnemers zijn welkom, maar dan wordt de groep gesplitst in kleinere groepen. Tussen de bezoekers zitten een vast groepje dat elkaar nu ook vaker ontmoet. Dat is mooi om te zien”, vertelt Lidia. 

Nazorg

“We bieden ook nazorg. Als mensen vaker met elkaar in gesprek willen dan kunnen ze bij ons terecht als ze iets nodig hebben. Een afspraak met maatschappelijk werk behoort ook tot de mogelijkheden. En het is mogelijk om met Alice Cramer, geestelijke verzorger, een afspraak te maken”, vult Athy aan.

“Lotgenotencontact kan verhelderend zijn”

Op de vraag wat willen jullie bereiken met de bijeenkomsten antwoordt Lidia het volgende: “We hopen dat mensen elkaar kunnen steunen en dat het Rondom Rouwcafé hiervoor een middel is. Lotgenotencontact kan heel verhelderend zijn. Het kan inzicht geven waar je tegen aan kunt lopen in het rouwproces en wij proberen het met het Rondom Rouwcafé dragelijker te maken. Je leert van elkaar. Rouw gaat niet over. Het is leren leven met het verlies”. 

“Het is mooi dat de deelnemers over hun gevoelens kunnen praten en het gevoel krijgen van iemand begrijpt mij. Eén van deelnemers vertelde dat zijn overlijden vrouw niet kon praten over emoties. Zijn kinderen kunnen dat ook niet. Dan is het toch mooi dat hij bij het Rouwcafé kan praten over zijn gevoelens”, vertelt Athy.

“Ik vind het fijn om te zien dat de deelnemers iets aan elkaar hebben en dat ze in het rouwcafé iemand hebt die ze begrijpt. Het rouwcafé is een plek waar ze zichzelf kunnen zijn”, vult Lidia aan.

 “Tijd speelt geen rol in het Rondom Rouwcafé. In het begin is er veel aandacht voor degene die rouwt. Al gauw heeft de omgeving van de rouwende na een tijdje dat het rouwen over moet zijn. Je moet normaal doen. En in het Rondom Rouwcafé hoeft dat niet. Ook al is het zes jaar geleden. Het verdriet mag er zijn”, vertelt Athy. 

Rouw verwerken is ‘echt’ werken

“Het is ook bekend dat als je rouw verwerkt dit veel gevolgen heeft. Je kunt heel eenzaam worden. Niemand begrijpt je meer. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht. Rouw kan ook niet over gaan, je moet leren er mee om te gaan. En rouw verwerken is ‘echt’ werken. En als je het dan toch een plekje in je leven hebt gegeven, dat je weer zin hebt om actief te zijn dan ben je op de goede weg”. 

“Het moet duidelijk zijn dat in het Rouwcafé niet alleen verdriet aan de orde komt. Er wordt ook veel gelachten”, eindigt Lidia het gesprek.

Iedereen is welkom

Belangstellende uit de gehele gemeente Hardenberg zijn welkom. De volgende bijeenkomsten zijn op dinsdag 25 april, De Stuw, Stuwdijk 4 in Hardenberg; 16 mei 2023, De Baron, Julianastraat 54 in Dedemsvaart; 20 juni MFA de Krim, Beukenlaan 1b De Krim. Deelname is gratis. Heeft u geen vervoer neem dan contact op met Athy Cremer via De Stuw, 0523-267478. Voor vragen of meer informatie bel met Lidia Hertogs of Ellen van den Berg van Maatschappelijk werk De Kern, 0523-236090. 

Overige informatie

De Kern en De Stuw hebben het handboek Rouwverwerking ontwikkeld. Het handboek nodigt uit om praktische zaken rond een overlijden op een rij te zetten. Juist op het moment dat je hoofd daar helemaal niet naar staat. Zie QR code


Bijschrift - Credit

Omdat mensen die rouw niet goed verwerken vaak ook eenzaam zijn. Is De Stuw en en De Kern vorig jaar gestart met Werkplaats ‘Ondernemer eigen eenzaamheid’. Voor informatie en aanmelding hiervoor kunt u terecht bij Willy Beumer, w.beumer@destuw.nl of 06-39537625. 

Afbeelding
Inzameling oud papier Hardenberg 22 minuten geleden
Afbeelding
PvdAGroenLinks reikt duimen uit Twenterand 33 minuten geleden
Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 9 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 12 uur geleden