Wethouder te Rietstap maakt zich hard voor meer bewustwording bij de bewoners om meer na te denken, over klimaat en dus meer groen. (Foto. G. Stegeman)
Wethouder te Rietstap maakt zich hard voor meer bewustwording bij de bewoners om meer na te denken, over klimaat en dus meer groen. (Foto. G. Stegeman) Gert Stegeman

Maak je tuin klimaatbestendig

wo 6 maart 2024 Hardenberg

Alwin te Rietstap is wethouder in Hardenberg, en maakt zich hard voor meer bewustwording bij de bewoners om meer na te denken, over klimaat en dus meer groen. 

Gemeente Hardenberg start een campagne om inwoners aan te moedigen hun eigen tuinen en terreinen klimaatbestendig in te richten. 

Onderdeel van de campagne ‘Gemeente Hardenberg kleurt groen’ is de Groene subsidie. Inwoners en ondernemers kunnen deze financiële hulp aanvragen voor bijvoorbeeld groene daken, groene gevels en regentonnen. 

Het had niet heel veel gescheeld of Alwin te Rietstap had voor de CU in Den Haag gezeten Hij stond op plek vier, maar omdat de CU maar drie zetels haalde ging het feest niet door. “Ik heb er geen spijt van dat ik hier blijf. Ik denk dat het zo heeft moeten zijn. Ik heb het hier prima naar mijn zin, en daarnaast ben ik hierdoor toch dicht bij mijn gezin. Ik zit hier nu zes jaar en we hebben hier nog genoeg te doen.”

Alwin te Rietstap is niet de man van alleen maar praten maar ook van doen, of zoals ze dat in Hardenberg graag zien, doorpakken. Zo was hij regelmatig te zien om tegels uit de tuin te wippen en er planten in te zetten. “Ik geloof dat we vier keer de gelegenheid hebben gegeven om tegels of stenen uit je tuin te halen en die naar de gemeentewerf te brengen. Dan kregen de mensen er plantjes voor terug, dus had je weer meer groen. Het klimaat verandert en wij moeten mee. We hebben vaker te maken met harde regenbuien en lange perioden van droogte. Daarom moeten we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Gemeente Hardenberg wil samen met alle inwoners, ondernemers en organisaties werken aan een klimaat robuuste en bio diverse leefomgeving. Zo helpt bijvoorbeeld meer groen op en rond onze woningen om regenwater beter op te vangen en het zorgt voor verkoeling tijdens hitte. Bovendien zorgen planten en bomen ook voor meer biodiversiteit.”


Alwin te Rietstap is zich bewust dat niet bij iedereen het lampje gelijk gaat branden. “Dat is een illusie, maar we willen de mensen wel het bewustzijn geven om er over na te denken. Zeventig procent van de grond is in handen van particulieren, dus daar begint het wel bij. Nu is het overal nat, voor de bomen prima, maar straks in juli is het weer te droog. De campagne ‘Gemeente Hardenberg kleurt groen’ komt voort uit het meerjarig programma klimaat, water en biodiversiteit.”


De omgeving moet er aantrekkelijker uitzien, met meer groen, planten en bomen, door de maatregelen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Zie verder: hardenberg.nl/groensubsidie.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 16 uur geleden