Afbeelding

Zonnebloem 75 jaar in de Voorveghter

wo 27 maart 2024 Hardenberg

Dit vindt plaats op dinsdag 2 april van 14.00-16.00 uur in het theater de Voorveghter in Hardenberg. In een speciaal voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem samengestelde voorstelling nemen leading zangeres Joke de Kruif en haar muzikale ensemble de aanwezigen mee op een reis door de tijd vanaf de oprichting van De Zonnebloem op 17 januari 1949 tot nu.’Met volle kracht vooruit.’

Wat is de Zonnebloem

De Zonnebloem is vooral bekend om de grote boot, maar de Zonnebloem is zoveel meer. Vooral op regionaal gebied wordt er veel voor mensen gedaan.
Het motorpassagiersschip De Zonnebloem is een riviercruiseschip, gebouwd door IHC Merwede in Kinderdijk en afgebouwd in Hardinxveld-Giessendam, speciaal ingericht voor mensen met een lichamelijke beperking. Het schip is gebouwd voor Motorpassagiersschip de Zonnebloem B.V. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden, zoals aangepaste groepsvakanties, bezoek aan huis, aangepaste vaarvakanties, toegankelijke vakantiehuizen, aangepaste auto, je kunt het zo gek niet noemen.

Wim Olijerhoek (85) uit Hardenberg is ontzettend blij met de Zonnebloem. Wim is al vijftien gekluisterd aan een rolstoel. De laatste vijf jaar maakt hij veel gebruik van de Zonnebloem. “Eerst had ik mijn vrouw nog, maar nu die er niet meer is vind ik het geweldig wat ze allemaal met me doen. Vooral bezoek aan huis vind ik heel fijn.” 

Wietze van der Harst is voorzitter van Zonnebloem regio Vechtstreek. “De regio Vechtstreek heeft acht afdelingen, waarvan Bianca Wellinkvoorde uit Luttenberg de oudste is met 75 jaar. We hebben samen 204 vrijwilligers, dit zijn leden van de Zonnebloem, die samen het jaarprogramma verzorgen. Dat bestaat uit grote en kleine groepsactiviteiten en uit individueel bezoek. Het moet zowel voor de vrijwilliger als deelnemer leuk zijn. Beiden moeten er wat aan hebben. We hebben bijna zeshonderd deelnemers, die meedoen aan die groepsactiviteiten, waarvan er ook nog ruim driehonderd bezoek krijgen van een eigen bezoekvrijwilliger.”

De afdelingen zorgen voor hun inkomsten via eigen acties. Vanaf 15 april is er grote verloting, met hele mooie jubileum prijzen. Er zijn ook heel veel donateursbijdragen, waarvan een gedeelte naar de landelijke afdeling gaat. In de regio Vechtstreek zijn er nu 1864 donateurs. Willem Maathuis is voorzitter van de afdeling Hardenberg. Hij is erg tevreden over de studenten van het Alfa College. 

“Ze gaan 3250 zonnebloemzaden uitdelen, dat wil zeggen in elk zakje zitten vijf zaden, dus we gaan 650 zakjes uitdelen. In heel veel tuinen moeten dan zonnebloemen gaan bloeien, om te herinneren aan 75 jaar De Zonnebloem.” Volgens Tineke van der Linde en Jose Hermens, resp. uit Ommen en Slagharen is er nog voldoende werk aan de winkel. “Je ziet wel dat het steeds moeilijker is om aan vrijwilligers te komen. We worden allemaal ouder. Er komen steeds meer ouderen erbij. Wat we ook graag willen benadrukken, dat er heel veel eenzaamheid is. We kunnen niet achter de deur zien, wat er allemaal speelt. Niet iedereen heeft de moed om zich aan te melden. We kunnen deelnemers gebruiken maar ook vrijwilligers. En je hoeft ook niet oud te zijn, iedereen vanaf 18 jaar met een beperking is welkom.”

Goed vol

Wietze van der Harst had ook niet verwacht dat de Voorveghter zo snel vol zou zijn. “Iedereen was enthousiast, dus we zitten met 500 mensen goed vol. Ik denk dat het hartstikke gezellig gaat worden en Joke de Kruif zal met liedjes van vroeger de zaal wel ‘warm’ krijgen. Op 1 juni hebben we nog een wandeling ‘Walk en Roll’, waar we vooral niet-Zonnebloemers uitnodigen , met of zonder beperking. Dan kunnen die ook eens proeven waar je tegen aanloopt, als je in een rolstoel zit.”

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 17 uur geleden