Vera Wessels en Leander van Losser, met op de achtergrond het weiland waar het Ballonfestijn Westerhaar plaatsvindt.
Vera Wessels en Leander van Losser, met op de achtergrond het weiland waar het Ballonfestijn Westerhaar plaatsvindt.

Groots Ballonfestijn in Westerhaar

wo 27 maart 2024 Twenterand

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Deze omschrijving past als een bus op het Ballonfestijn dat op 24 mei aanstaande plaatsvindt in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Een groots festijn waarbij meer dan twintig luchtballonnen het luchtruim kiezen. Een prachtig gezamenlijk initiatief van de Oranjevereniging in Westerhaar en Leander van Losser.

Van jongs af aan

“Als Oranjevereniging plannen we regelmatig een overleg met andere verenigingsbesturen omdat we een goed onderling contact belangrijk vinden”. Vera Wessels is bestuurslid van de Oranjevereniging en ze vertelt hoe het idee voor het Ballonfestijn Westerhaar is geboren. Ze doet dit samen met Leander van Losser. Leander is bestuurslid van de Muziekvereniging. “Tijdens een overleg met de muziekvereniging kwam aan de orde dat wij op zoek waren naar een nieuw evenement. Leander kwam toen met het idee om een festijn met luchtballonnen te organiseren”, aldus Vera. “Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in luchtballonnen”, vertelt Leander verder. “Ik was nog maar een klein jongetje toen ik al met mijn ouders naar het luchtballonnenevenement in Hardenberg ging. Het fascineerde mij zodanig dat ik op school zelfs een werkstuk maakte over de luchtballon”. In 2016 werd Leander vrijwilliger bij het evenement in Hardenberg en sinds twee jaar is hij crew lid bij Rien Jurg Promotions. ”Rien Jurg heeft ons ook geholpen met het luchtvaart technische gedeelte van de organisatie”, benadrukt Leander. “Het is zó indrukwekkend als je zo’n grote ballon de lucht in ziet gaan. En de ervaring om vanuit het mandje onder de ballon de wereld te bekijken en naar de geluiden te luisteren, is echt uniek”. Leander raakt niet uitgepraat als hij desgevraagd vertelt waar zijn liefde voor de luchtballon vandaan komt.

Groots opgezet

Het idee om een Ballonfestijn in Westerhaar te organiseren werd door de Oranjevereniging en Leander gezamenlijk enthousiast opgepakt. Een organisatie waar veel bij komt kijken, maar het is gelukt. Mede dankzij de hoofdsponsor Metaalrecycling Doldersum en alle andere sponsoren en vrijwilligers. Op 24 mei vertrekken de luchtballonnen vanaf een weiland aan de Dalweg West in Westerhaar. “We zijn veel dank verschuldigd aan de familie Jansen omdat zij hun weiland hiervoor beschikbaar stellen”. ’s Avonds rond 19.30 uur kiezen de ballonnen het luchtruim. “Maar dat is natuurlijk afhankelijk van het weer”, aldus Vera en Leander. Naast de traditionele luchtballonnen is de organisatie erin geslaagd om ook een aantal special shapes aan te trekken. “Dat wordt echt supermooi”, zo blikken ze vooruit. Wat ook supermooi wordt, is het programma voorafgaand aan de ballonvaarten. Vanaf ’s middags 15.00 uur is er van alles te doen op het gratis toegankelijke feestterrein. Er wordt iets georganiseerd voor de kinderen en eten en drinken is er ook voldoende. Op de website van het Ballonfestijn Westerhaar is het laatste nieuws hierover te vinden. “We weten nu al dat het Ballonfestijn voor herhaling vatbaar is”, zo besluiten Vera en Leander enthousiast. 

Meevaren

Niet alleen toekijken, maar graag meevaren met een ballon? Dat kan. Inschrijven kan tot 17 mei via www.ballonfestijnwesterhaar.nl

Afbeelding
Oldtimer Festival Balkbrug trekt weer veel bezoekers Hardenberg 57 minuten geleden
Afbeelding
Nacht van Gebed 31 mei - 1 juni 2024 Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Plankenkoorts speelt 'De nieuwe schooljuffrouw' Ommen 2 uur geleden
Afbeelding
Repair Café Hardenberg 3 uur geleden
Vrijwilligers van de Historische Vereniging Avereest werken hard aan de bouw van een replica van een plaggenhut in Dedemsvaart.
HVA bouwt plaggenhut Hardenberg 4 uur geleden