Afbeelding

‘Gemeentelijk stembureau’ gaat stemmen tellen

vr 9 februari 2024 Hardenberg

Op 6 juni 2024 vinden de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement plaats. In Hardenberg worden de stemmen, die daarvoor uitgebracht worden, na afloop centraal geteld in de Evenementenhal. Het tellen van de stemmen gebeurt door een nieuw in te stellen orgaan, het ‘gemeentelijk stembureau’. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Door centraal te tellen wordt het telproces efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en beter controleerbaar. Ook de uitvoerbaarheid wordt daardoor sterk verbeterd, vindt het college.

Na sluiting van de stembureaus zal een eerste voorlopige telling van het aantal stemmen per lijst worden verricht en bekendgemaakt aan de landelijke instanties die voorlopige uitslagen presenteren. Na deze voorlopige telling worden de stembiljetten ingepakt en vervoerd naar de centrale tellocatie en daar onder continue bewaking opgeslagen. Op de centrale tellocatie wordt een dag later de definitieve telling op kandidaatniveau verricht.

Door op de avond van de verkiezingsdag slechts op partijniveau te tellen, verwacht het college dat de telling ruim voor middernacht is afgerond. Door de definitieve telling, op kandidaatsniveau een dag later uit te voeren worden de leden van de stembureaus op de avond van de verkiezingen ‘s avonds ontlast. 

De gemeente Hardenberg telt bijna 50 stembureaus en ongeveer 50.000 kiesgerechtigden. 

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 4 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 5 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 5 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 6 uur geleden