Afbeelding

Het belang van muziek

di 19 december 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord Gea Gijsbertsen, muziek- en klanktherapeut voor de Baalderborg Groep.

Mijn naam is Gea Gijsbertsen en ik werk als muziek- en klanktherapeut voor de Baalderborg Groep op orthopedagogisch dagcentrum De Elzenhoek. Naar de Elzenhoek komen kinderen met een verstandelijke beperking. Er zijn 11 groepen, elk met een eigen identiteit en dagprogramma. Het accent kan liggen op b.v. verzorging, ontwikkeling of structuur.

Muziek heeft een plaats in het leven van alledag. Een kind leert al spelend en sluit dan vriendschap met muziek. Met de zintuigen neem je muziek op : oor, oog, hand en hart. Muziek wordt zo een weg van mij naar jou en verbindt ons met elkaar.

Soms worden de kinderen overspoeld met de dagelijkse geluiden rondom hen. Dat kan een onontwarbare chaos in de beleving zijn. In een rustige en veilige omgeving kan het kind bewust naar iets leren luisteren, klanken ontdekken. De stilte kan een kind heel opmerkzaam maken, hij wacht tot de klank is uitgeklonken of wacht gespannen op de volgende klank.
Muziek mag ook tegemoetkomen aan de behoefte tot uitbundigheid, tot beweging. Bewegen met je lichaam geeft je de kans om je natuurlijk en spontaan uit te drukken. Bewegen helpt om bewust te worden van je lichaam , je gebaren te beheersen en het vertrouwen in jezelf vergroten. Zo opent muziek de weg tot zelfexpressie en communicatie met de ander.

Musiceren met de stem is de basis, want de stem als communicatie en expressiemiddel maakt deel uit van jezelf en staat in direct contact met je gevoelsleven. Het zelf geluiden maken en het luisteren naar geluiden ontwikkelen zich eerst onbewust en later onbewust.

Voor de kinderen op de Elzenhoek, die niet allemaal gesproken taal begrijpen maar wel net als ieder van ons contact willen met de ander, is muziek een belangrijk middel. Muziek doorbreekt de barrière van de taal en is universeel. Wanneer een baby ontdekt dat hij zelf geluid maakt en de ander daarop reageert door die geluiden te herhalen werkt dat stimulerend en is er een wisselwerking.
Om de wereld om je heen te leren begrijpen helpen liedjes die te maken hebben met de fundamentele onderdelen van het leven, liedjes die raken aan de belevingswereld van het kind. Liedjes mogen dan oneindig herhaald worden, want dan groeit de herkenning en de beheersing en daarmee het plezier.

Het gebruik van eenvoudige muziekinstrumenten is ook onderdeel van een muziekactiviteit. Het gaat niet om de prestaties zoals b.v. het in de maat spelen. Het ervaren, het meedoen is het belangrijkst.

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week Saxenburgh.

Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 16 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden