Afbeelding

Samen zorgen dat

di 21 november 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord namens de Baalderborggroep: directeur, bestuurder Esther LIefers

In 2014 introduceerden we ‘Samen Zorgen Dat’. In dat project bekeken we met de familieleden, vrienden, kennissen en buurtbewoners, hoe we de kwaliteit van leven voor onze bewoners verder konden vergroten. Het sloot naadloos aan bij onze gedachten over ‘midden in de samenleving’ en ‘zo gewoon als mogelijk’. Samen Zorgen Dat bracht veel moois, maar leidde soms tot een gefronste wenkbrauw. Familieleden doorlopen vaak een langdurig en emotioneel traject voordat zij hun zoon, dochter (gehandicaptenzorg), vader, moeder of partner (ouderenzorg) toevertrouwen aan een organisatie. En dan nemen zij toch alle zorg over?

Als het om professionele zorg gaat: zeker. Maar als we kijken naar het welbevinden van de mensen die we begeleiden dan is er zoveel meer. Een wandelingetje maken of iemand naar het zwembad brengen. Samen koken. Snoezelen met licht en geluid. Voor een deel vervullen onze medewerkers die rol. Geholpen door de vele, onmisbare vrijwilligers en mantelzorgers.

Maar het systeem staat onder druk. De zorgvraag blijft stijgen, wordt steeds complexer en als we zo doorgaan, moet straks 1 op de 4 mensen in de zorg werken. De overheid zet daarom in op: passende zorg. Dat begint door te kijken of ouderen of mensen met een beperking nog thuis kunnen wonen. En als dat niet langer zelfstandig kan: met begeleiding door professionals. Soms ter plekke aanwezig, soms op afstand en met zorgtechnologie. En pas als het thuis helemaal niet meer gaat, een opname bij een zorginstelling. De rol van onze medewerkers zal hierdoor deels nog verder veranderen. Van zelf zorgen dat, naar samen zorgen dat. Van alles zelf doen, naar zelf doen maar ook regisseren. En dat met hulp van de eerdergenoemde vrijwilligers, familieleden, vrienden, kennissen en buurtbewoners.

We staan voor grote veranderingen in de zorg. Samen Zorgen Dat, zoals we dat destijds bedachten, is niet langer een visie, maar inmiddels een noodzaak om de zorg overeind te houden. Ik ben hoopvol dat we daarin slagen. In onze samenleving zie ik een behoefte aan (weer, meer) naar elkaar omzien. Het verheugt me als ik hoor dat veel jongeren werk van betekenis willen doen. En zeker in deze regio ervaar ik een sterke bereidheid om met elkaar en voor elkaar, de dingen mogelijk te maken. Dat geldt niet alleen voor individuele personen, maar ook voor de vele overheids-, maatschappelijke instanties en het bedrijfsleven. Samen Zorgen We Dat.

Esther Liefers
directeur, bestuurder

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week: Evenmens zorg voor elkaar

Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden