Afbeelding

Medisch pedagogisch team

di 12 december 2023 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week is het Meisch Pedagogisch team van de Saxenburgh aan het woord.

Wij zijn Erna Potgieter en Minarda Bosman, samen met nog een collega vormen wij het medisch pedagogisch team kindergeneeskunde binnen Saxenburgh. Samen met het team van het Vrouw Kind Centrum (VKC) bieden wij begeleiding en ondersteuning aan kinderen en hun ouders/verzorgers bij een medische behandeling en opname in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Een medische behandeling kan voor een kind spannend zijn. Het is belangrijk dat een kind (en ouder/verzorger) weet wat er gaat gebeuren en hoe hiermee om te gaan. We geven daarom voorlichting aan het kind en zijn ouders over de medisch behandeling of opname. Dit verhoogt het gevoel van controle en voorspelbaarheid en verlaagt meestal de spanning/stress.

Het is belangrijk dat er altijd wordt vertelt dat een kind naar het ziekenhuis moet en wanneer.

Afhankelijk van leeftijd, eerdere ervaring en vragen die er zijn, stemmen we de voorbereiding en begeleiding op de behoeftes van het kind af. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld onze handpop ‘Freek’ en een fotoboek.

Begeleiding bij onderzoek

Taalgebruik maakt een wereld van verschil. We weten inmiddels dat praten over pijn of een prik, tot meer angst en pijn kan lijden. Helpende woorden of positief taalgebruik zorgen ervoor dat een kind zich prettiger voelt. In plaats van te vragen of iets pijn doet is het beter te vragen wat het kind voelt. We noemen dit ook wel Comfort Talk.

Voor een kind is afleiding helpend. Dat stemmen we af op ieder kind persoonlijk. Soms kan dat bijvoorbeeld met een verhaaltje, een zoekplaat, met zingen, een filmpje kijken, bellen blazen of een VR bril. Een eigen knuffel in de buurt is natuurlijk altijd fijn.

Als ouder bij je kind blijven en rustig zijn is belangrijk, maar soms best moeilijk. Ook daar kunnen we bij ondersteunen.

Opname tijdens de feestdagen

Het is natuurlijk niet fijn om met de feestdagen in het ziekenhuis opgenomen te liggen. Daarom zorgen wij samen met de afdeling/team VKC en ouders dat de opname zo prettig mogelijk is. Dit doen we door ook de plezierige momenten te vieren. Zo konden kinderen hun schoen zetten in het ziekenhuis en kwam Sinterklaas langs op 5 december. Ook is er kerstversiering op de afdeling en kamers.

Als medisch pedagogisch team gunnen wij ieder kind een positieve ervaring in ons ziekenhuis!

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week De Baalderborg Groep

Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden