Afbeelding

“Eén ons welzijn scheelt later misschien wel één kilo zorg”

di 5 december 2023 Hardenberg

Deze week aan het woord SRH-coach Sander Bartels van RIBW Overijssel.

Sander Bartels in SRH-coach bij RIBW Overijssel, maar daarnaast ook Coördinator en Ervaringsdeskundige bij Eigen Regie Centrum Nexus. Nexus is een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid zich kunnen ontwikkelen in een lerende omgeving en waar het nemen van eigen regie over het herstelproces wordt gestimuleerd.

Herstelacademie
Sander: “Bij Nexus werken we vanuit peer support (gelijkgestemden die elkaar steun geven) en waar men hoop, (h)erkenning en steun kan vinden. We willen met een educatief herstelaanbod mensen prikkelen om met hun eigen herstel en ontwikkeling aan de slag te gaan en daarmee ook op hun beurt ook weer wat voor de ander te betekenen.“

Bottom-up
Nexus werkt vanuit een bottom-up benadering, wat betekent dat mensen die het centrum bezoeken zelf ideeën en onderwerpen die ze willen bespreken kunnen voorstellen. Sander: “Door te werken in een vrije ruimte kan ontstaan waar deelnemers zelf behoefte aan hebben.” Zo kan je bij Nexus deelnemen aan o.a. herstelcursussen, steungroepen en thema-ochtenden en de inloopmomenten om kennis te maken. Sander: “Het mooie is dat deelnemers ook zelf activiteiten aanbieden zoals gitaarles en agogisch boksen. Zo kunnen zij ook weer wat voor elkaar betekenen.”

Initiatieven
De visie van Nexus is dus vooral gericht op educatie en ontwikkeling. Het doel is om een florerende herstelacademie te worden en aan te tonen dat Nexus een waardevolle bijdrage levert aan het herstelproces van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Sander: “Hoe groot of klein datgene dat ontstaat ook mag zijn, één ons welzijn scheelt later misschien wel één kilo zorg.”

RIBW Overijssel biedt verschillende cursussen waarbij jouw ontwikkeling en herstel voorop staan. Je kunt werken aan je herstel via een training of je kunt praktisch aan de slag vanuit de Academie voor Zelfstandigheid. Je werkt aan jouw doelen, samen met anderen. Zo leren we van elkaar, kun je anderen steunen en ervaringen uitwisselen. Meer weten? Ga naar: www.ribwoverijssel.nl/zorgaanbod/leren-en-ontwikkelen

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Baalderborg Groep, Evenmens zorg voor elkaar en RIBW Overijssel. Volgende week Saxenburgh.

Afbeelding
Afbeelding
Mishandeling op Koningsdag bij feesttent in de Krim Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Ouderenbingo Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Expositie Creaturen Hardenberg 7 uur geleden
Hennie Otten werd in het zonnetje gezet omdat ze al 50 jaar collecteert voor het Koningin Wilhelmina Fonds.
Collectante onderscheiden Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
De merel Hardenberg 9 uur geleden