Afbeelding

Raad schoorvoetend akkoord met bestemmingsplan Balkbrug

do 25 mei 2023 Hardenberg

De gemeenteraad van Hardenberg heeft dinsdag 23 mei, met 28 stemmen voor en drie stemmen tegen, het bestemmingsplan ‘Balkbrug, herontwikkeling Coevorderweg 2-4’,  aangenomen. Het plan ‘Balkbrug maakt de realisatie van 16 woonzorgappartementen en 12 reguliere appartementen mogelijk. Tegen het plan werd een zienswijze door Plaatselijk Belang Balkbrug ingediend, dat de tongen in de raad behoorlijk losmaakte. 

Verschillende partijen zetten, mede naar aanleiding van inspraak door voorzitter Brouwer van PB Balkbrug twee weken geleden, een vraagteken bij het participatieproces met betrekking tot het bestemmingsplan. Volgens Brouwer zou er wel met PB gesproken zijn, maar voelt de organisatie zich onvoldoende gehoord. 

Uitstel

Dat was voor met name DOEN’22 dinsdagavond aanleiding om een voorstel in te dienen tot uitstel van de besluitvorming om alsnog consensus met PB over de plannen te krijgen. Een voorstel dat uiteindelijk dus van tafel werd geveegd. Mede door de uitgebreide beantwoording van wethouder Martijn Breukelman. Hij gaf aan dat van tevoren met heel veel verschillende partijen over de plannen is gesproken en alles is geprobeerd op één lijn te komen met Plaatselijk Belang. “Dat is op de inhoud helaas niet gelukt en dat kan een keer gebeuren.” 

Twee visies

Uit alle discussies bleek dat het hanteren van 2 verschillende visies waarschijnlijk een belangrijk struikelblok is geweest voor het bereiken van overeenstemming. PB is bij de ontwikkelingsplannen uitgegaan van een visie uit 2020, voor de gemeente is de dorpsvisie uit 2017 leidend geweest. 

Minder gesloten

De zorgen over de voorgenomen ontwikkeling in Balkbrug spitsen zich voor Plaatselijk Belang met name toe op het plan woonzorgappartementen voor mensen met dementie te realiseren op de voormalige locatie van horecabedrijf Paddy’s Pub aan de Coevorderweg. Het zou daarbij gaan om een gesloten afdeling. Volgens Marjo de Greef van D66 is bezorgdheid daarover niet nodig op basis van een nieuwe wet, “waardoor geslotenheid minder gesloten is. Juist woon-zorgpappartementen kunnen op dit gebied een goede aanvulling zijn. Mensen kunnen op die manier heel goed integreren in de lokale samenleving en ik hoop dat ze daartoe ook de gelegenheid krijgen,” aldus de fractievoorzitter van D66. 

Naast zorgen over de voorgenomen woningbouwontwikkeling had PB Balkbrug ook graag wat meer reuring in de vorm van horeca-activiteiten op de voorgenomen bouwlocatie gezien. Wethouder Breukelman gaf in antwoord op vragen van de PvdA aan dat de kans daarop vrijwel nihil is. ‘Het terrein ligt al lang braak en we hebben tot nog toe nooit een aanvraag voor horeca of iets dergelijks op deze locatie mogen ontvangen.” 

Kijk voor meer informatie over de discussie in de raad op www.hardenberg.raadsinformatie.nl.

Afbeelding
Groene Inspiratiedag Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Open dag Seniorensport Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Karel Pullen vindt het mooi geweest Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
The Doors Alive (UK) in de Baron Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Thijs Kemperink & Erwin Nyhoff sluiten theaterseizoen af Twenterand 19 uur geleden