Afbeelding
Gert Stegeman

Kom kennis maken met zitvolleybal

wo 31 mei 2023 Hardenberg

Op zaterdag 10 juni wordt in de Meet in Hardenberg voor het eerst een het Regionaal Zitvolleybaltoernooi gehouden. “Iedereen kan deze dag deelnemen om zitvolleybal uit te proberen. Niet alleen verenigingen maar ook kun je zelf een team samenstellen”, laat Karin van der Haar, trainster van het team in Hardenberg weten. Je kunt je als team of individu opgeven via de website van Kangeroe, www.kangeroe.com.

 Zitvolleybal is een aantrekkelijke variant van de volleybalsport. De sport is voor iedereen: zowel voor sporters met een beperking of blessures als voor volledig valide sporters. “Dit is nog lang niet bij iedereen bekend. Maar zitvolleybal is een sport voor iedereen. Door het organiseren van onder andere dit toernooi proberen we het zitvolleybal onder de mensen te brengen, leden te werven. Op dit moment kunnen we bij het team in Hardenberg nog wel vijf leden gebruiken”, laat Karin weten. Roy Hulzebosch is één van de leden uit het team van Hardenberg en lid speler van het Nationaal zitvolleybalteam. Roy is geboren met een open ruggetje. Hij loopt daardoor wat moeizaam, maar zijn beperking heeft hem nooit in de weg gezeten. 

Een goed reactievermogen 

“Zitvolleybal is bijna hetzelfde als staand volleybal. Je verplaatst je door te schuiven over de grond, dus eerst schuiven dan de bal passen/aanvallen. Het is alleen veel sneller dan staand volleybal. Je moet een goed reactievermogen hebben. Dat maakt het juist leuk”, laat Karin weten. “Ook als je staand volleybal speelt, en je bent geblesseerd en je wilt blijven volleyballen dan is zitvolleybal ideaal. Eigenlijk moet elke volleybalclub een zitvolleybalteam hebben”, laat Roy weten.

Bij zitvolleybal hangt het volleybalnet op een hoogte van 1.15 meter bij de heren en voor de dames op 1.05. Beide teams hebben zes spelers. De spelregels zijn nagenoeg hetzelfde als bij staand volleybal, met één uitzondering. Bij zitvolleybal moet een speler tijdens het raken van de bal contact houden met de vloer en met het zitvlak of een andere deel van de romp.

“Zitvolleybal in mijn armen gesloten” 

Karin van der Haar moet zonder linkerarm door het leven, maar haar beperking heeft haar op geen enkele manier weer houden te doen wat ze wilde. Ze was net zestien toen ze met haar brommer een ernstig ongeluk kreeg en mist sindsdien een arm. Karin speelde ondanks haar handicap staand volleybal maar in het jaar 2007 ruilde ze staand volleybal in voor zitvolleybal. “Ik werd gebeld door de bondscoach van het nationaal damesteam. Hij had mij gezien in de competitie en wilde mij graag hebben bij zijn team. Ik heb drie trainingen meegedaan en vanaf toen heb ik het zitvolleybal in mijn armen gesloten”, vertelt ze enthousiast.  

Een ‘winstmedaille’ 

De eerste prijs voor Karin bestond uit een gouden plak op het EK. Dit was ook de ticket voor de Paralympisch spelen in het jaar 2008. “Bij deze paralympisch wonnen we als team de bronzen medaille. Dit was voor ons een ‘winstmedaille’, niet een ‘verliesmedaille’. Het voelde als winst”, vertelt Karin. Karin heeft elf jaar gespeeld in het Nationaal team. Helaas kreeg ze in het jaar 2019 een hersenbloeding en kon ze niet meer het spelletje spelen. “Toch dacht ik moet me zelf sterk maken voor het zitvolleybal. Ik heb een trainingscursus gevolgd en ben nu trainer van het team in Hardenberg”, vertelt Karin. 

Leden zijn nodig

De zitvolleybalclub van Kangeroe is in het jaar 2018 opgericht. “We hebben in het begin samengewerkt met Tjoba in Klazienaveen. We speelden een week in de Meet en de andere week in Klazienaveen. Uiteindelijk is de groep in Klazienaveen gestopt en speelt één speelster uit Emmen in Hardenberg. Het aantal leden was steeds wisselend. Maar we zijn nu echt leden nodig om een team te vormen, en eventueel competitie te spelen”, vertelt Roy. 

“De sport raakte mij”

Roy zijn carrière begon geheel anders dan die van Karin. “Ik kwam in contact met het zitvolleybal via Karin. Vanaf toen raakte mij de sport. Op dit moment is het semi-topsport voor mij. Ik ben speler van het Nationaal zitvolleybal team sinds 2018. Ik train gemiddeld zestien uur per week. Voordat ik in het nationaal team speelde heb ik in de B- selectie gespeeld, vanuit heb ik een plekje mogen krijgen in het nationaal A Team. Ik heb drie keer aan het EK deelgenomen en een keer aan het WK. Dit was zo supergaaf en een hele ervaring. Ik heb momenteel 47 interlands gespeeld”, vertelt Roy enthousiast. 

Super trots

“Wij hebben met het team nog geen prijzen behaald. De concurrentie in het herenteam tussen de verschillende landen is erg groot. We staan op dit moment op een zevende plek van Europa en op een achttiende plek van de Wereld. We zijn veertiende geworden op het WK in november 2022 Natuurlijk wil ik ook graag meedoen aan de Paralympisch, maar dat is voor het Nationaal Team nu nog niet haalbaar. Ik hoop op een mooie toekomst met blinkende prijzen. Maar ik ben super trots dat ik Nederland mag vertegenwoordigen. Dat is al een hele prestatie”, vertelt Roy. 

Imago van zitvolleybal veranderen

 “Mijn grootste doel is net als het doel van Karin. Het imago van het zitvolleybal veranderen. Want ook zonder handicap mag je aan zitvolleybal doen. Landelijk zijn 60/70 procent van de zitvolleybalspelers valide. Maar in deze regio heeft zitvolleybal nog steeds het imago van een sport met een handicap. Dit willen wij graag veranderen. Ik begrijp ook dat het zeer verwarrend is want dit geldt alleen Nationaal en internationaal zitvolleybal mag je alleen meedoen als je een handicap hebt”, vertelt Roy.  

Lijkt zitvolleybal jou ook leuk?

Iedereen is welkom op zaterdag 10 juni in sporthal de Meet. Je kunt dan kijken maar ook meespelen. De wedstrijden starten om 11.00 uur en het toernooi sluit rond 16.00 uur. Kun je deze dag niet kom dan naar de zitvolleybaltraining. Deze training is elke woensdagavond van 20:00-21:30 uur in sporthal de Meet in Hardenberg. Voor meer informatie stuur een mail naar karin.vanderhaar@hotmail.com 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 12 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 52 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden