Kom naar de meet & Greet van Grenzeloos Verraad {Video]

wo 19 april 2023 Hardenberg

Op vrijdag 21 april is er meet & greet in de bioscoop Hardenberg met de makers, schrijver en castleden van Grenzeloos Verraad. De aanvang is 19.00 uur. Waarom nu een meet & greet? “In april 1945 is Hardenberg bevrijd. Daarnaast hebben vele Hardenbergers aan de film meegewerkt. Dit is een tweede meet & greet, de eerste was zeer succesvol”, laat Peter Nilesen schrijver van het verhaal Grenzeloos Verraad. 

“Als eerste bedanken wij de Hardenbergers voor het getoonde Noaberschap waardoor onze film is uitgegroeid naar een internationale film. Ik ben de schrijver van het verhaal Grenzeloos Verraad waarvan nu een film is in de bioscoop waarin Operation Amherst in 1945 een belangrijk aandeel heeft”, laat Peter Nillesen weten.

Operatie Amherst was de codenaam die de geallieerden gebruikten voor een speciale commando-actie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze actie vond plaats op 7 en 8 april 1945 en diende ter voorbereiding van de bevrijding van de stad Groningen door troepen van het 1e Canadese leger. 

Het verhaal

Grenzeloos Verraad vertelt het verhaal over een Duits/Nederlandse Wehrmacht officier en van een Saksische boerenfamilie. De familie Wesseling die gedurende de oorlog verschillende joodse gezinnen onderdak aanbood. In de laatste maanden van de oorlog worden zij gedwongen om onderdak te geven aan een groep Duitse soldaten, geleid door de getraumatiseerde officier Ludwig Mengelberg. Ludwig Mengelberg is opgegroeid in Nederland als kind van een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Nadat hij bij het oostfront heeft gevochten heeft hij moeite met de verschrikkingen van de oorlog en van zijn eigen daden. De boerenfamilie worstelt met de tegenstrijd tussen Joodse onderduikers en de Duitse soldaten onder hetzelfde dak.

 Hoe kunnen ze dit verborgen houden voor de Duitsers? Wanneer de Duitse Ludwig de schuilplaats van de onderduikers, en het geheim van de familie ontdekt, lijkt het spel voorbij. Maar dingen krijgen een andere wending dan gedacht. Het gaat ons om verbinden en vooroordelen.

”Deze film zal laten zien dat je nooit een land mag isoleren zodat rechts radicalen de macht krijgen, je mag nooit een bevolkingsgroep buiten sluiten, liefde kan je niet tegen houden welke afkomst je ook hebt. De film heeft op waarheid beruste feiten. Wij laten ook zien hoe het in noord oost Nederland ging met betrekking tot de bevrijding door de Fransen en Belgen waar nog nooit een film van is over gemaakt. Bevrijding onderduikershol Eext. In de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zodat het verhaal van de oorlog op indringende wijze kan blijven worden verteld op een manier die de komende generaties aanspreekt en verbonden is met het belang van de waarden vrijheid en democratie. Ook als de komende jaren de ooggetuigen wegvallen. Ons gaat het om het verhaal en verbinden. Eigenlijk om vergeten of onderbelichte verhalen”, laat Peter weten.

De film is mede tot stand gekomen door Noaberschap/commitment. De film draait nu in 55 bioscopen en is verkocht aan Duits sprekende landen, Polen, België, Amerika, Zuid Korea enz. De film is uitgebracht door Dutch Filmworks geschikt vanaf 16 jaar. Momenteel draait de film onder andere in Hardenberg.

Afbeelding
Afbeelding
Gewoon is bijzonder Waarom vakantiegezinnen zo hard nodig zijn Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
23e Motortreffen Mc Rausbak'n Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Finn Berends en Kay Wissink tekenen eerste contract Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Dansen en Ontmoeten bij Zaal Mulder met Way Back Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Maak kennis met Dennis nu digitaal Hardenberg 1 uur geleden