Geert Jalving, die als ervaringsdeskundige ook bij de bouw van de Vechtzomp Hardenberg wordt betrokken, draagt hier zijn scheepje over aan Everhard Brunink, voorzitter van de WSV Hardenberg.
Geert Jalving, die als ervaringsdeskundige ook bij de bouw van de Vechtzomp Hardenberg wordt betrokken, draagt hier zijn scheepje over aan Everhard Brunink, voorzitter van de WSV Hardenberg. Eigen foto

WSV werkt hard aan eigen Vechtzomp

ma 10 april 2023 Hardenberg

In navolging van Ommen, Dalfsen, Gramsbergen en Laar (D) komt er waarschijnlijk ook een Vechtzomp in Hardenberg. Vanuit de Water Sport Vereniging (WSV) Hardenberg wordt daartoe hard gewerkt aan de oprichting van de Stichting Vechtzomp Hardenberg en de bouw van haar zomp. “We hebben al een loods om het schip te bouwen, de eerste materialen zijn er al en ook hebben we al voldoende vrijwilligers en een echte scheepstimmerman met ervaring binnen boord,” vertelt Everhard Brunink, voorzitter van WSV. 

“De zomp wordt volledig elektrisch aangedreven met de modernste technieken, waarbij de motor in-board wordt geplaatst met een vaste schroefas. We zijn nu bezig met de financiering, subsidies en sponsoring, maar we hebben er vertrouwen in dat dit ook goed komt,” aldus Brunink. 

Mooie activiteiten

Hij vervolgt zijn verhaal vol enthousiasme: “Straks hebben we dus vijf Vechtzompen in ons gebied, waarmee we prachtige dingen kunnen doen, zoals het organiseren van rondvaarten, open dagen, zompendagen in elke Vechtstad, waarbij alle schepen samenkomen, wedstrijddagen op bijvoorbeeld de Beulaker Wiede enzovoorts, enzovoorts”. 

Samenwerking

Met de bouw van de Hardenbergse Vechtzomp gaat een lang gekoesterde wens van velen in vervulling, stelt Brunink. “Als grootste stad in het Vechtdal mag een eigen zomp in Hardenberg natuurlijk niet ontbreken.” Hij geeft aan dat voor de bouw van het schip nauw samengewerkt wordt met de werf in Ommen. “We proberen als WSV altijd zoveel mogelijk Vechtdalbreed te werken, we liggen uiteindelijk allemaal aan de Vecht en hebben veel gezamenlijke belangen voor de hele recreatiesector. 

‘Sompy’ lokt

In dit verband stonden we bijvoorbeeld onlangs ook op de beurs Boot Holland in Leeuwarden. Een prachtige beurs met veel bezoekers, mooie verhalen en veel belangstelling voor ons vaargebied. De grote publieke belangstelling had vooral ook te maken met de mooie mini-zomp, met de naam ‘Sompy’ , die als publiekstrekker in onze stand stond. De Watervereniging heeft die kleine zomp gekregen van de bouwer Geert Jalving. Net als een door hem gemaakte miniatuur van de oude Voorstraatbrug in Hardenberg. Een prachtig gebaar van hem. We denken dat, zowel de kleine zomp als het miniatuur van de oude Voorstraatbrug binnen onze vereniging op de juiste plek zijn beland. Als vereniging zijn we heel dankbaar dat we dit stukje historie verder mogen bewaren voor de toekomst en dit zullen we dan ook met de grootste zorg doen. Geert Jalving zal overigens ook als ervaringsdeskundige bij de bouw van de grote Vechtzomp worden betrokken”. 

Afbeelding
Brand in camper aan De Vechtspille na explosie Hardenberg 12 uur geleden
True Desire Vocalband
KOM & ZIE Openluchtviering met 'True Desire Vocalband' in Vroomshoop! Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Blikseminslag veroorzaakt flinke schade aan woning aan de Hoogenweg Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Alma vergadert in 'Irene' Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 16 uur geleden