Afbeelding

Kracht van gewoon doen?

wo 15 juni 2022 Hardenberg

Nu de formatie is afgerond en de nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd kunnen we ons weer richten op de inhoudelijke politiek. 

De algemene beschouwingen zijn een mooi moment voor alle partijen om te laten zien waar we voor staan. Het is overigens niet zo dat ik als fractievoorzitter van een kleine partij nou druk ben geweest met de formatie. In tegendeel: zodra de inhoudelijke formatie begon hoor je gewoon een paar maand niets meer. 

Totdat er dan ineens een akkoord is. En op de dag dat het coalitieakkoord in de raad komt belt de coalitie nog wel met de vraag of je wilt mede-ondertekenen. 

Niet meepraten, maar wel meetekenen.. Ook na 4 jaar in de raad blijf ik me verbazen.

Een nieuwe periode zorgt er ook altijd voor dat je extra nadenkt over je missie in de politiek. Je bent volksvertegenwoordiger maar bij de laatste verkiezingen zagen we dat bijna de helft van de inwoners niet is gaan stemmen. Het zou onze gezamenlijke missie moeten zijn om iedere inwoner zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en te laten zien dan we keuzes durven te maken en uitleggen hoe we tot onze afwegingen komen. 

En misschien wel het belangrijkste; dat we gewoon doen. Niet zoals in de Hardenbergse slogan maar als in goed met elkaar omgaan en het vertrouwen van de kiezer waarmaken. 

Te vaak onderschatten we het effect van lokale politiek op het vertrouwen en imago van de politiek als geheel. En dan heeft de Hardenberger politiek echt een valse start gemaakt. Met een raadslid dat zich een paar dagen na de verkiezingen afsplitst en een paar dagen daarna zich weer bedenkt, een fractie waarin een vertrouwelijk memo gelekt wordt en een formatie volledig achter gesloten deuren zijn er wel.. nou ja.. wat leerpuntjes. Om het voorzichtig uit te drukken.

Gelukkig is er na een slechte start voldoende tijd om de komende jaren echt wat moois neer te zetten voor Hardenberg. Zoals gezegd: tijd voor de inhoudelijke politiek. Er valt genoeg te kiezen. De investeringsruimte is een mooie aanleiding voor een goed politiek debat. Er is ruimte voor een ambitieus en toekomstgericht duurzaamheidsbeleid, voor een klimaataanpak, om de armoede terug te dringen en te zorgen dat er genoeg betaalbare huizen zijn.

Daarvoor is politiek met visie en durf nodig. Een raad die meer doet dan kijken naar de komende paar jaar maar echt vanuit lange termijn perspectief. Met alleen praten over een groene, gezonde en eerlijke toekomst komen we er niet. Daar is politieke actie voor nodig! En of we dat dan ‘de kracht van gewoon doen’ noemen of niet maakt me echt niet uit.. als we het maar doen!

Romano Boshove

GroenLinks

Afbeelding
Groene Inspiratiedag Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Open dag Seniorensport Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
Karel Pullen vindt het mooi geweest Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
The Doors Alive (UK) in de Baron Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Thijs Kemperink & Erwin Nyhoff sluiten theaterseizoen af Twenterand 12 uur geleden