Geschiedenisverhalen gaan leven wanneer ze doorgegeven worden. Henk Overweg overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan zijn oudste kleinzoon Jorik.
Geschiedenisverhalen gaan leven wanneer ze doorgegeven worden. Henk Overweg overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan zijn oudste kleinzoon Jorik.

Met de kennis van nu. Terugkijken op vroeger

vr 28 januari 2022 Hardenberg

In de jaren zestig van de vorige eeuw verdween ‘de vanzelfsprekendheid’ uit de maatschappij, ook op het platteland van Noordoost-Overijssel. Veel tradities sneuvelden. Kinderen werden vrijwel niet meer vernoemd naar hun grootouders. De meeste zonen kozen een ander beroep dan waarin hun vader werkzaam was. In veel gezinnen sprak men geen dialect meer.

Er gebeurde meer sinds die jaren: de landbouw werd grootschaliger, Hardenberg werd een industriestad, de positie van de kerken werd minder dominant en het traditionele ‘driegeneratiegezin’ verdween. Dit proces van veranderingen bracht Henk Overweg (Collendoorn 1954) er toe om zijn herinneringen aan de tweede helft van de jaren vijftig en de eerste helft van de jaren zestig op te schrijven. Een tijd die intussen dichter bij de negentiende dan bij de eenentwintigste eeuw ligt.

Met de kennis van nu kijkt hij terug en probeert hij de vraag te beantwoorden of we er in die ruim halve eeuw op vooruit zijn gegaan. Naar zijn mening is niet alles ten goede veranderd. Zijn bevindingen staan in het boek en die wil hij graag delen met buurt-, kerk- en leeftijdgenoten. Eén van zijn vragen is wat de stichting van de Doekesschool (1963) in Heemse destijds teweeg heeft gebracht bij ‘synodalen’ en ‘vrijgemaakten’. Hoe kijken de leerlingen van toen terug op deze abrupte scheiding en wat waren de gevolgen voor de sociale omgang tussen beide groepen?

Met de kennis van nu. Terugkijken naar vroeger is uitgeven door uitgeverij Heijink, Hardenberg en ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Afbeelding
Voorwaarts met geraniums op pad Hardenberg 52 minuten geleden
dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 17 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 18 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 19 uur geleden