Afbeelding
G. Brokelman

Wim draait al veertig jaar mee

wo 2 maart 2022 Hardenberg

Wim Kloekhorst, raadslid OpKoers.nu, is al veertig jaar werkzaam in de politiek en staat weer op de verkiezingslijst voor OpKoers.nu op nummer drie van de kandidatenlijst van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Wim heeft een boek geschreven ‘40 jaar gemeentepolitiek”. Dit boek is te koop bij Boekhandel Heijink in Hardenberg. Veertig jaar in de politiek dat is uniek. “Maar ik heb het even opgezocht er is nog één zittend raadslid in Nederland die al meer dan 41 jaar zitting heeft”, laat Wim weten. 

“Ik heb weinig om handen. Werkzaam zijn in de politiek is een stukje levensvervulling. Hoe vervelend de digitale vergaderingen de afgelopen tijd ook waren. Ik heb behoefte om contact te houden. Maar je moet niet denken dat ik de komende vier jaar de wereld nog veel kan verbeteren”, vertelt Wim enthousiast.

Wim is op 28-jarige leeftijd de politiek in gegaan. Hij herinnert zich het nog goed. “In 1975 ben ik in Baalder komen wonen. Ik hield me bezig met de school in Baalder, de wijkvereniging Baalder en uiteindelijk kom je met deze organisaties altijd weer bij de politiek terecht. Ik woonde een afdelingsvergadering bij van de PvdA. En een paar weken later stond voorzitter Henk Veneman aan de deur met de vraag of ik iets wilde doen voor de PvdA. Eigenlijk gaf ik de voorkeur aan een nog linksere partij zoals de PSP, maar die was er plaatselijk niet”. 

Fusie van gemeenten

In al die jaren dat Wim werkzaam was in de politiek had hij één moment dat hij dacht ik stop er mee. Dat was met de fusie van de gemeenten in Hardenberg in het jaar 2001. “Ik ontkende het voordeel niet van schaalvergroting. Maar zelf bleef ik ermee zitten dat de mening van de inwoners niet zwaar werd gewogen tijdens deze fusie. 

Voor de PvdA kwamen er na de herindeling allemaal nieuwe leden. Ik kwam vrij laag op de lijst, nummer dertien. Maar toen ben ik met voorkeurstemmen weer teruggekomen. Dat ik met voorkeurstemmen in de gemeenteraad kom, is mij de afgelopen jaren meerdere keren overkomen. Ik denk dat dit door mijn campagnes komt. Misschien herinneren de lezers de campagnes met de twee honden nog wel. Nu heb ik denk een luxepositie op nummer drie”. 

Aandacht voor elkaar

Wat Wim altijd bijgebleven is als een fijn moment, is het volgende: In de tijd voor Kerst gingen de fractie en het bestuur van de PvdA de oudere leden bezoeken met kerststukjes die we zelf gemaakt hadden. “Het leek op kerkenwerk, maar dit werd enorm gewaardeerd. Qua werk stelt het niets voor, maar er was aandacht voor elkaar”. 

Beëindigen gebiedsproces windenergie

Op de vraag wat is een mooi punt dat je bereikt hebt in je politieke carrière antwoordt Wim het volgende: “Als ik een hele tijd terugga in de tijd, dan is dat een wijziging op de Onroerendgoedbelasting in het voordeel van de huurders. Maar als ik kijk naar de afgelopen tijd dan is het beëindigen van het gebiedsproces windenergie in de omgeving van Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo een belangrijk moment”. Een minder leuk moment vindt Wim het opofferen van wijlen Max Westerbroek als wethouder. “Max deed het niet slecht. Max is erbij gehaald tijdens de fusie van de gemeenten. Maar Max was progressiever dan verwacht. Hij sneuvelde op de nota bibliotheekwerk. Maar dit had naar mijn mening geen enkele inhoudelijke betekenis”.

Verkiezingen

In de loop der jaren is er veel veranderd tijdens de verkiezingen. Dit doet Wim aan het volgende herinneren: “Jaren terug was er veel meer aandacht voor de verkiezingen. Als je aan de late kant was met het plakken van je verkiezingsbiljet dan kreeg je al telefoontjes met de vraag van ‘waar blijf je nou, CDA en GPV zitten er al op’. Mensen waren toen langer lid van een partij, dat is veranderd. Jongere mensen willen wel wat doen in de politiek, maar doen dit op projectbasis voor twee of drie jaar en dan moet het ook afgelopen zijn”. 

In het jaar 2013 werd duidelijk dat Wim niet meer op de kandidatenlijst kwam van de PvdA. “Ze vonden het mooi geweest. Door mij niet op de lijst te zetten, kon ik er ook niet meer met voorkeurstemmen in de gemeenteraad komen. Toen heb ik mij aangesloten bij OpKoers.nu. Maar dit ging ook niet zomaar. Ik kreeg eerst bezoek van Annie. Want zij waren ook niet blij met overlopers. Toen ze hoorden dat ik niets meer mocht doen bij de PvdA werd al gauw gezegd. ‘Mooi dat je er bint, maar het heeft lang geduurd’”. 

Coronatijd en vergaderen

Op de vraag of de coronamaatregelen invloed hebben gehad op de politiek antwoordt Wim volmondig ‘ja’. “Het digitaal vergaderen is onnatuurlijk. We zaten zelfs een keer met twee gemeenteraden in één vergadering. Volgens mij was het Winterswijk. De inspraakronden verlopen digitaal en moeizaam. Er kunnen maar enkele mensen inspreken. Nu staat het sportpark in Dedemsvaart ter discussie. Als het nu mogelijk was om fysiek de vergadering bij te wonen, dan was het halve dorp aanwezig. Dit was bij MFA De Krim ook het geval. En dit heeft wel degelijk invloed op het voeren van de politiek”. 

Meer van ons laten horen

Op de vraag wat wil je de komende vier jaar nog bereiken? Antwoordt Wim het volgende: “De energietransitie is de grootste uitdaging voor de komende tijd. Hoe hou je de energie betaalbaar voor de inwoners. Dit dreigt ‘echt’ uit de hand te lopen. Twintig jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat er een Voedselbank nodig was in Hardenberg. Ondertussen maken er veel mensen gebruik van. En als er geen oplossing komt voor de hoge energietarieven komen er nog veel inwoners bij die gebruik moeten maken van de Voedselbank. Ik ben van mening dat Hardenberg één van de beste sociale vangnetten heeft. Maar soms heb ik het gevoel dat wij niets anders doen dan repareren wat landelijk fout gaat. Ik denk dat we ons meer moeten laten horen in Den Haag”. Een ‘Hardenbergse energiefabriek’ is de oplossing volgens Wim. “Je bent dan niet meer afhankelijk van de grote ‘jongens’. Dit moet haalbaar zijn”. 

Naast de energietransitie vindt Wim de maatschappelijke initiatieven belangrijk. “In het verleden ging het geld van de maatschappelijke initiatieven naar culturele activiteiten. Het is nu de bedoeling dat er projecten vanuit de inwoners van een dorp zelf geregeld gaan worden. Een eigen speeltuin, een fietspad. Hierin speelt Noaberschap een grote rol. Ontwikkelingen die anders heel lang gaan duren kunnen dan sneller uitgevoerd worden”.

Wat is de verwachting van de verkiezingen?

OpKoers.nu hoopt op zes zetels. Dit is een heel andere situatie dan vier jaar geleden. “We hadden een heel andere verwachting destijds. Ik hoop dat ik de komende vier jaar weer in de gemeenteraad kan. Met nummer drie heb ik een grote kans. Maar je weet maar nooit”, eindigt Wim het gesprek.

Wilt u meer weten over de politiek in Hardenberg van de afgelopen tijd? Binnenkort brengt Wim een boek uit met de titel 40 jaar gemeente politiek.

Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 8 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 14 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 16 uur geleden