Afbeelding
G. Brokelman

Vijf jaar conversatielessen in Hardenberg

do 3 juni 2021 Hardenberg

Op maandag 31 mei was het vijf jaar geleden dat de eerste conversatieles in het LOC in Hardenberg werd gegeven. Dit was een reden voor een feestje op dinsdagavond 1 juni in het LOC.

Initiatiefnemer Luc Pol voormalig docent NT2 Nederlands voor anderstaligen bij het Deltioncollege vond het wenselijk dat allochtonen meer Nederlands spraken. Hij merkte bij zijn leerlingen dat een inburgeringsdiploma niet voldoende was om goed mee te komen in de maatschappij. Met name voor het spreken konden ze wel extra ondersteuning gebruiken. In Hardenberg en omgeving was hiervoor geen mogelijkheid.

Hiervoor bedacht hij in samenwerking met de bibliotheek en Het Taalpunt in Hardenberg de conversatielessen. In het voorjaar van 2016 bezochten Luc en twee collega’s van de bibliotheek en het Taalpunt ‘Het Gilde’ in de Stadskamer in Zwolle. Daar had men al enige jaren ervaring met Nederlands spreken voor anderstaligen. Een aantal plaatselijke instanties, waaronder de Stuw, Vluchtelingenwerk, het Alfacollege, het AZC, In Beeld, de gemeente Hardenberg zijn bij het initiatief betrokken.

Als belangrijk uitgangspunt zag Luc de lessen als een ontmoetingsplek voor veel nationaliteiten. Een plek waar iedereen zich veilig voelt om te praten over uiteenlopende onderwerpen. Belangrijk daarin is de kringvorm, met naast het vrijuit spreken, aandacht voor de uitspraak en grammatica. Daarnaast was er ruimte voor culturele uitstapjes. Van een voorstelling in theater De Voorveghter tot een rondleiding door Hardenberg met een gids van de historische vereniging. Ook is er een bezoek gebracht aan omroep NOOS en aan een gemeenteraadsvergadering. Met betrekking tot de aanmelding moesten de deelnemers redelijk Nederlands kunnen spreken. Werk is daarbij een belangrijke plek om het Nederlands te begrijpen en te oefenen.

Feestelijk moment

Ter gelegenheid van het lustrum waren de huidige groep deelnemers, een aantal oud-deelnemers, coaches en vertegenwoordigers van de bibliotheek en Taalpunt aanwezig. Het leslokaal was hiervoor door Luc en coach Janneke Grooters omgetoverd in een feestelijke ruimte. Na een inloop met koffie en thee zocht de groep het leslokaal op. In een grote kring kon iedereen een plaats zoeken. In het midden stond een tafel met daarop de lustrumtaart en vijf kaarsjes. In chocola was een 5 gemaakt.

Luc memoreerde het idee achter de lessen, de voorbereiding en de uitwerking en blikte vooruit naar de toekomst. Ook werd de corona nog even aangehaald. Door de maatregelen konden de lessen tijdelijk niet bezocht worden. Via online ontmoetingen bleven de deelnemers toch met elkaar in contact. Vervolgens spraken Jorien van het Zand en Jan te Bokkel van de bibliotheek een aantal woorden. Voor zijn inzet werd Luc beloond met een mooi natuurboek en Janneke met een hanging basket vol zomerbloemen. Na alle lovende woorden spraken Jorien en Jan de wens uit voor een volgend lustrum.

Nadat een aantal deelnemers ook hun bedankje uitspraken kon Luc de taart aansnijden en werd er met champagne geproost op het lustrum. Daarna was er nog de gelegenheid herinneringen uit te wisselen.

Docent Luc Pol ontving als waardering voor zijn inzet het boek 'De ontdekking van de natuur'.
De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 17 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 18 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 22 uur geleden