Afbeelding

Ongekende mogelijkheden

wo 26 april 2023 even sToren

Het is een echte reismaand, eerst ben ik naar Boekarest gereisd, en daarna naar Anaheim, LA, USA. In Annaheim vind jaarlijks de grootste muziekbeurs ter wereld plaats. De NAMM. En daar moeten we ons nu eenmaal af en toe laten zien. Annaheim loopt over van luxe. Disneyland zit pal tegenover de NAMM en het ziet er dan ook zwart van de mensen. Vaak met lichtgevende Micky Mouse oortjes op hun hoofd en gekleed als Disney figuren. De straten zijn tien rijen breed, met brede wandelpaden, en afgezet met palmbomen die in de avond sprookjesachtig verlicht worden in wisselende kleuren. Het staat er vol met de meest fraaie hotels, luxe restaurants afgewisseld met waanzinnig luxe winkelboulevards. Iets buiten het luxe centrum vind je de golfplaten donutstores en pizzeria’s. En op de straathoeken koop je de heerlijkste Mexicaanse gerechten uit foodtrucks die provisorisch een overdekt terras van zeildoek hebben gemaakt. En bijna allemaal zijn ze 24/7 open. De Amerikanen die ik ontmoet zijn, typisch voor de kuststreken, allemaal buitengewoon open en vriendelijk. 

Maar vergis je niet. Dit is ook het land van tegenstellingen, immense rijkdom en onmenselijke armoede. Op bijna elke straathoek vind je daklozen die de containers nazoeken op iets eetbaars. Nergens ter wereld zie je zoveel contrast als in dit gekke land. Naast ons appartement bijvoorbeeld een trailerpark waar mensen in golfplaten trailers wonen en drie baantjes hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Die trailerparken zie je overal, veelal gevuld met Mexicanen die proberen een bestaan op te bouwen in dit land van “ongekende mogelijkheden”.

Soms bekruipt me een schuldgevoel wanneer ik met die dikke SUV door die luxe straten cruise en elke dag twee keer uit eten ga. De prijzen voor levensmiddelen zijn bijna het dubbele van die in Nederland, en een fatsoenlijk leven opbouwen lijkt me knap moeilijk hier.

“Land of the brave” noemen ze de USA ook wel, en dapper moet je inderdaad zijn om hier een bestaan op te willen bouwen. Maar ik snap het wel, het is een verrekt mooi land! 

Groeten uit de USA,

Column even sToren wordt verzorgd door Henk Leemhuis, Karin van Dijk, Bert Nonkes, Adrian Verbree en Rudi Bults.

Afbeelding
Toneelvereniging 'Roke' en 'Woar 'n wil is' samen aan het grimeren. Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Henk Ruiter & Francis Van Broekhuizen en Damn, Honey in de Gashouder Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Rob Stoker presenteert 'Olaf' Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' op zoek naar de kudde op de Lemelerberg Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim nemen drie punten mee uit Nijverdal Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden