Afbeelding

Mensen

wo 25 oktober 2023 even sToren

Wij zijn met 8 miljard mensen op de planeet aarde. In het universum maar een heel klein bolletje. En al die mensen zijn uniek, dat is onvoorstelbaar. 

Ons denken, doen, voelen en willen maakt ons. Maar we hebben ook elkaar en samen maken we de aarde leefbaar voor ons soort.

Toch gaat het daar vaak mis. Ik ga er van uit dat de meeste mensen deugen maar dan is er toch een deel dat niet deugt. 

Bij onze geboorte zijn we allemaal hetzelfde, weerloos, afhankelijk en onbevangen. Maar het maakt wel degelijk uit waar je wiegje heeft gestaan. Als je in een zogenaamde blue zone geboren bent is de kans dat je 100 jaar wordt aanzienlijk maar als je in Gaza geboren wordt is de kans daarop nihil. 

Mensen hebben mensen nodig om gezond vitaal en fit te blijven. Mensen in deze blue zones, waar een prachtige documentaire over op Netflix staat, leven dicht bij de natuur, weten veel van wat er groeit en bloeit. Deze mensen nemen genoegen met wat er is, overeten zich niet en hebben een sociaal netwerk. 

Maar als je in Gaza geboren wordt heb je direct te maken met geweld, heb je geen enkele kans om dicht bij de natuur te staan. Die is daar ook nauwelijks aanwezig want de mensen zijn zo opgehokt dat de er nauwelijks iets groeit. 

Het is benauwend en mensen krijgen geen lucht. Daardoor worden ze bang en gaan vechten om te overleven. De gevolgen zien de laatste weken maar al te vaak. 

Als we eens beginnen met elkaar ruimte te geven, respecteren dat er anders denkende mensen zijn die ook willen ademhalen en eten wat de natuur ons geeft. 

Als we dan eens samen aan tafel gaan, ruiken en proeven wat er anders is, horen en zien hoe een ieder leeft dan kunnen we voelen dat samenleven kan. Daarom hebben we zintuigen.

Henk Leemhuis

Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 13 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 17 uur geleden